Privatøkonomi

Hitlers ejendele skal på auktion - og det møder kritik

Af genstande til salg er der blandt andet en høj hat, en udgave af bogen 'Mein Kampf' samt en cocktailkjole, der tilhørte Hitlers kone Eva Braun.

På onsdag falder hammeren, når en række af Hitlers personlige ejendele og andre genstande fra nazi-Tyskland skal på auktion. Arkivfoto.

Det tyske auktionshus The Hermann Historica sælger en række af Adolf Hitlers personlige ejendele.

Det kommer til at foregå på en auktion i München på onsdag den 20. november, skriver det norske medie e24.no.

Men den beslutning møder kritik fra blandt andet rabbiner og bestyrelsesformand for den europæiske jødiske forening EJA, Menachem Margolin, som har skrevet et brev til auktionshuset i et forsøg på at stoppe auktionen.

»Det I gør, er forkert,« skriver Menachem Margolin blandt andet.

»Vi mener, at salget af den slags genstande har en meget lav historisk værdi. I stedet vil tingene blive brugt af nogle af dem, der forsøger glorificere og retfærdiggørede de handlinger, der var den største ondskab, der nogensinde har ramt Europa,« skriver han.

I alt skal 842 genstande, som har været tilknyttet det nazistiske Tyskland, auktioneres væk.

Af genstande til salg er der blandt andet en høj hat, der tilhørte Hitler, en af Hitlers personlige udgaver af bogen 'Mein Kampf' samt en cocktailkjole, der tilhørte Hitlers kone, Eva Braun.

Billederne af genstandene er skjult på auktionshusets hjemmeside, men herunder kan du for eksempel se et billede af hatten.

Direktør i Hermann Historica Bernhard Pacher siger ifølge e24.no, at auktionshuset har fået en række henvendelser siden brevet fra EJA, men at det ikke kommer til at ændre på planerne for auktionen.

»Vores job er at sikre, at disse genstande ikke kommer i de forkerte hænder,« siger Pacher.

Han erkender dog ifølge mediet, at der ikke er så meget, huset kan gøre, andet end at forsøge at lave en kontrol med, hvad køberne bruger tingene til, når auktionen er slut.

Det er ikke første gang, auktionshuset har fået kritik for at sælge genstande, der kan associeres med Hitler. I 2016 solgte huset en jakke, der var blevet brugt af Hitler, til 275.000 euro, altså lidt over 2 mio. kr.

Læs også