Boligmarkedet ramt af tre onder: Coronavirus, arbejdsløshed og rentestigninger
Varigheden af coronakrisen kan få afgørende betydning for boligmarkedet.
For boligejere med styr på realkreditlånet er den aktuelle coronakrise ikke et problem her og nu. For boligsælgere, købere og ejere, der ”har glemt” at kurssikre deres nye lån efter en låneomlægning, er krisen allerede begyndt at gøre ondt.
Boligmarkedet er ramt af tre udfordringer.
- Udgangspunktet er naturligvis coronavirussen.
- Den har udløst finansiel uro, der har presset renterne i vejret.
- Den har også udløst flere arbejdsløse.
Selvom mange af dem får kompenseret deres løn via staten og arbejdsgiveren, er der skabt usikkerhed om fremtiden.
Virussen er en reel risiko for boligmarkedet, mener cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.
»Vores hovedscenarie er, at virussen vil påvirke boligefterspørgslen og priserne på kort sigt, da det i en periode unægtelig vil give tilbageholdenhed hos boligkøberne,« mener Jeppe Borre.
Han forventer, at markedet samles delvist op igen, når virussen engang kommer på afstand.
»Det er endnu for tidligt at konkludere endeligt på virussens økonomiske konsekvenser, og om der kommer et slag til boligmarkedet, men det er så absolut en risiko, vi bør holde øje med,« fastslår Jeppe Borre.
Den seneste uges rentestigninger er ikke det, der vil vælte boligmarkedet, mener han. Samme holdning har cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.
»Andre bekymringer dominerer i øjeblikket. Spredningen af coronavirus og nedlukningen af det danske samfund betyder, at handelsaktiviteten på boligmarkedet vil gå markant ned i gear i den kommende tid, da både smitterisiko og den økonomiske usikkerhed vil holde mange danskere fra at gå på boligjagt,« lyder vurderingen fra Christian Hilligsøe Heinig.
Hvor stor, den negative priseffekt vil være på boligmarkedet, er usikker og vil afhænge af, hvor langt der er lukket ned og dermed hvor hårdt dansk økonomi bliver ramt.
»Der er ingen tvivl om, at der er betydelig risiko for faldende boligpriser gennem dele af 2020. Men prognoser i det nuværende meget usikre miljø giver ikke den helt store mening,« siger Christian Heinig.
I Nordea ser man også med løftede øjenbryn på udviklingen.
»De seneste dage er den 30-årige boligrente steget til det højeste niveau i næsten 10 måneder, og kombineret med en delvis nedlukning af samfundet er det usikkert, hvordan boligmarkedet vil udvikle sig i 2020,« mener boligøkonom i Nordea Kredit Lis Nytoft Bergmann.
Hun hæfter sig også ved den store usikkerhed, der er skabt i samfundet.
»Boligen er trods alt den største økonomiske investering i de fleste menneskers liv, og breder usikkerheden sig, forventer vi, at nogle boligkøbere vil indtage en vent-og-se holdning. Det kan få priserne til at bremse op eller i værste fald føre til prisfald,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.