Privatøkonomi

Markedsuroen kan blive særlig dyr for pensionister

Mange tusinde danske pensionister ser lige nu ind i lavere pensionsudbetalinger næste år. Men det er langtfra alle klar over. Aktuar kalder det en meget ubehagelig situation.

Artiklens øverste billede
Hvis man allerede er gået på pension og har sin pensionsopsparing i markedsrente, kan det ramme særlig hårdt, hvis børskurserne ikke retter sig igen i løbet af året. Arkivfoto: Ole Lind

Stadig flere af de nye pensionisters indtægt er dybt afhængig af kursudviklingen på verdens børser. Retter kurserne sig ikke efter de seneste fald, vil deres pensionsindtægt falde næste år. Finanstilsynet ser på området.

»Dette er slet ikke noget, som folk er bevidste om. Derfor kan det blive en meget ubehagelig situation for den enkelte. Og mens enkelte arbejdsmarkedsselskaber udjævner udbetalingerne for at undgå, at pensionisternes indtægt svinger voldsomt fra år til år, gør de kommercielle selskaber ikke noget lignende,« siger Per Linnemann.

Han er direktør med speciale i udbetalingsmodeller i pensionsbranchen i Linnemann Actuarial Consulting og tidligere chefaktuar i Finanstilsynet.

Finanstilsynet konstaterer i en rapport fra januar i år, at en almindelig lønmodtager med en fast månedsløn gennem hele arbejdslivet sandsynligvis kan se frem til en pensionisttilværelse med svingende udbetalinger. Om kort tid kommer en ny rapport med særligt fokus på udbetalingsforløbet.

»Pensionsselskaberne skal sikre, at markedsrenteprodukter passer til målgruppens behov. Det er oplagt, at bestyrelserne tager stilling til, om og hvordan de risici, der er forbundet med markedsrenteprodukter, skal mindskes eller i øvrigt håndteres, eksempelvis om selskaberne skal benytte udjævningsmekanismer eller livscyklusjustering i forhold til investeringerne« siger kontorchef Line Bergmann, Finanstilsynet.

Hos Ældre Sagen konstaterer chefkonsulent Claus Blendstrup, at eventuelle ændringer ikke vil komme de nuværende pensionister til gode. De må i stedet læne sig op ad måske at kunne få højere offentlige pensionstillæg, hvis deres udbetalinger sænkes.

»Man kan godt ønske sig, at flere selskaber fremadrettet vil vælge at lave en simpel form for udjævning, så et enkelt dårligt år ikke rammer meget hårdt. Det hjælper dog ikke, hvis kurserne ikke retter sig foreløbig og måske forbliver lave i årevis,« konstaterer Claus Blendstrup.

Pensionsøkonom Carsten Holdum, PFA, siger, at pensionister med markedsrente skal være forberedt på udsving fra år til år.

»I markedsrente er det generelt sådan, at hvis årets afkast er negativt, vil næste års pensionsydelse – alt andet lige – blive reguleret ned. Endda med lidt mere end årets afkast, fordi der i pensionsydelsen allerede er indregnet et lille positivt afkast,« siger Carsten Holdum.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.