Privatøkonomi

Boligmarkedet i dvale – salget af ejerlejligheder næsten halveret

Marts bød på et dyk i aktiviteten på det danske boligmarked, hvor både færre boliger blev både solgt og sat til salg, viser de seneste tal fra Boligsiden.

Artiklens øverste billede
Der blev sat 40 pct. færre ejerlejligheder til salg end normalt i ugen før påske, viser nye tal fra Boligsiden. Foto: Thomas Borberg

Både antallet af boliger sat til salg og solgt tog et gevaldigt dyk nedad i marts. Det viser nye tal fra Boligsiden, som dækker lidt under 90 pct. af alle private ejendomshandler i Danmark.

På sit lavpunkt blev der i uge 12-13 sat 32 pct. færre nye boliger til salg end gennemsnittet for samme uger i årene 2015-2019. Samme udvikling viste sig i antallet af solgte boliger, som i ugerne lå 18 pct. under niveau.

Handlen har dog stabiliseret sig en smule, ifølge de nyeste tal for ugen før påske (uge 14). Her lå det samlede antal af nye opslag for alle boligtyper 16 pct. under normalen, mens boligsalget var faldet 12 pct. Det er især villaer og sommerhuse, som er gået markant frem.

Til gengæld fortsatte handlen med ejerlejligheder med den lave aktivitet i ugen før påske. Antallet af lejligheder sat til salg og solgt lå i uge 14 begge ca. 40 pct. under det normale niveau for perioden de seneste fem år.

De store udsving i aktiviteten bunder i den usikkerhed, der er opstået i forbindelse med coronakrisen, mener Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

»Da Danmark lukkede ned, stoppede salget fuldstændig op. Siden da er interessen vokset, men mange er fortsat er i tvivl om, hvad krisen kommer til at betyde for dem og deres økonomiske fremtid,« fortæller hun.

Birgit Daetz begrunder det store fald i salgsaktiviteten omkring ejerlejligheder med, at sælgerne afventer situationen frem mod sæsonen før studiestart, hvor salget af ejerlejligheder normalt når et højdepunkt.

»Det kan måske hænge sammen med, at folk ikke tænker, der er run på i forbindelse med studiestart lige nu. Det kan derfor være, at de først vil se påsken an for at følge udviklingen herefter,« siger hun.

Hun er dog ikke i tvivl om, at den lavere aktivitet på det samlede boligmarked kan føre til yderligere prisfald, end dem vi indtil nu har set i marts måned.

»Normalt er tendensen, at når der ikke er meget at vælge imellem, vil priserne stige. Men denne gang er der ikke det store udvalg, og der vil i øjeblikket stå få i kø for at købe,« fortæller Birgit Daetz.

Overordnet blev marts en måned med tumult på det danske boligmarked. Huspriserne faldt 2 pct. i sidste del af måneden, og det viser et marked, som bliver ramt af coronakrisen, mener Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Jeg forventer, at vi aktuelt ser ind i et boligmarked, som mere eller mindre går i dvale, og det vil trække priserne med ned i den kommende tid,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar til Boligsidens Markedsindeks.

Til trods for at aktiviteten på boligmarkedet er dalende, og marts har budt på prisfald på både villaer og rækkehuse samt sommerhuse, mener Jeppe Juul Borre, at markedet vil komme stærkt igen på den anden side af krisen.

»For mange er det ikke en boligdrøm, som er bristet, men derimod en boligdrøm, som er udskudt for en periode. Det betyder, at vi mod årets anden halvdel igen vil se handelsaktivitet og stigende priser efter det aktuelle dyk,« skriver Jeppe Juul Borre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.