50 nye parcelhuse er skudt op om dagen
Siden Finanskrisen har landets håndværkere haft nok at lave, viser ny analyse.
Kombinationen af nye familiestrukturer, fokus på grønne, energirigtige boliger sammen med lav ledighed, penge mellem hænderne på folk og en lav rente har de seneste 10 år sat sit markante præg på den danske boligmasse.
Det viser en analyse, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har foretaget med udgangspunkt i de seneste tal fra Danmarks Statistik på området.
Tallene i beregningen viser, at det samlede boligareal siden 2011 er vokset med 7 pct. Det er sikkert en abstrakt størrelse for de fleste, men det svarer til, at der hver eneste dag er blevet tilført 6.500 kvm. plads til at bo i.
Eller, som Nybolig beskriver, er der kommet et areal svarende til 50 nye parcelhuse til hver eneste dag gennem det seneste årti - selv om hele den tilkomne boligmasse nok ikke er parcelhuse.
I samme periode er befolkningen i Danmark kun vokset med 4 pct.
»De seneste par år er der for alvor kommet gang i byggeaktiviteten, og ikke overraskende efterspørges der i dag mere plads i boligen til den moderne familie end for blot en generation siden, derfor ser vi også, at de nye boliger bliver stadig større,« siger kommunikationschef i Nybolig, Thomas Hovgaard, i en pressemeddelse.
Ifølge Nybolig handler den større plads dog også om, at mange familier i dag har andre behov og brug for at kunne indrette boligerne med en helt anden fleksibilitet end førhen.
»Vi er blevet flere, men ændrede familiestrukturer med f.eks. sammenbragte familier, hvor børn bor på skift hos deres respektive forældre, fordrer også mere plads, og interessen for familiens anden bolig, sommerhuset, er også steget, hvilket vi især ser lige nu, hvor sommerhuse er i meget høj kurs,« udtaler Thomas Hovgaard.
Og så handler nybyggeriet ikke mindst om den grønne agenda, hvor fortidens byggeri slet ikke kan hamle op med de nye landvindinger indenfor mere bæredygtigt byggeri, der både gavner miljøet, men også er en parameter for den private økonomi i overvejelserne om at købe gammelt kontra at bygge nyt, hvor det nye energimæssigt er langt billigere at bo i.
»I dag kan vi bygge langt mere klimavenligt, og på den måde kan man opvarme flere kvadratmeter langt billigere og grønnere, end vi kunne for blot ti år siden med f.eks. solceller, varmepumper og generelt mere effektive opvarmningssystemer,« siger Thomas Hovgaard.