Serier

Her er der ingen slagtilbud: Boligpriserne holder stand

Boligmarkedet har rettet sig efter en kold dukkert i marts.

Corona rammer verden
Banker og realkreditinstitutter forventer faldende boligpriser i år. Indtil videre holder priserne niveauet trods coronakrise og nedlukning af Danmark. Arkivfoto: Ditte Valente

Hvis man jagter et billigt tilbud efter nedlukningen af Danmark, skal man ikke forsøge sig på boligmarkedet.

Ikke engang coronakrise, øget arbejdsløshed og usikkerhed om fremtiden kan sende boligpriserne i gulvet, viser Boligsidens nye markedsindeks.

Fra marts til april er parcelhuspriserne faldet med næsten ikke målbare 0,1 pct. En kvm. parcel- eller rækkehus koster i dag 14.300 kr. Det er 2 pct. mere end sidste år.

»Det er godt nyt, for det viser, at coronakrisen har påvirket markedet mindre end frygtet,« konstaterer Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Boligmarkedet fik en kold dukkert lige efter nedlukningen, men rettede sig hurtigt igen. Salget nåede ikke op på sidste års rekordniveauer, men var alligevel bedre end for et gennemsnitsår.

»I starten af nedlukningen faldt priserne. Men de seneste uger er priserne på huse på vej op igen - dog med lokale variationer,« siger Birgit Daetz.

Hussælgere har måtte give lidt mere rabat end i sidste måned. Det gennemsnitlige nedslag per kvm er 581 kr. for et parcelhus. Det er ca. 50 kr. mere end sidste år.

Nykredit udsendte mandag en dyster prognose for 2020. Realkreditgiganten forventer, at parcelhuspriserne vil falde 4,1 pct. i år. Størst vil faldet være i København med 5,6 pct.

Samtidig vil antallet af hushandler falde med 15 pct. i andet kvartal sammenlignet med første kvartal, mener kvinden bag prognosen, chefanalytiker Mira Lie Nielsen

»Prisfaldet på såvel huse som ejerlejligheder vil fortsætte resten af 2020, men det bliver en forholdsvis kort periode. I takt med, at Danmark åbner op, og økonomien kommer på fode igen, forventer vi, at vi allerede fra midten af næste år igen vil se stigende boligpriser i hovedparten af landet,« siger Mira Lie Nielsen.

Boligmarkedet er i dag i langt bedre form end før finanskrisen. Dengang var markedet rødglødende med flere års accelererende stigninger, som i høj grad blev finansieret ved en stigende gæld i de danske husholdninger.

»I denne omgang har boligpriserne også været stigende, men det er foregået mere behersket. Boligbyrden er på grund af prisstigningerne og den rekordlave rente. Et prisfald bliver i denne ombæring derfor næppe helt så stort som omkring finanskrisen,« mener Mira Lie Nielsen.

Prisfaldet er lidt større på ejerlejligheder, nemlig 0,8 pct. i forhold til marts. I forhold til april sidste år er priserne steget 2,8 pct. Sommerhuspriserne er faldet svagt i april, men målt over et år er sommerhusejerne blevet 3,1 pct. rigere.

Det er bemærkelsesværdigt, at sommerhusmarkedet kan blive ved med at overgå sig selv, mener Birgit Daetz.

»De fleste af de største sommerhuskommuner har de seneste uger oplevet stigende priser, og det er vores forventning, at det også snart vil afspejle sig over hele landet,« siger Birgit Daetz.

Læs også