Privatøkonomi

Tag bare bilen på gule plader med på sommerferie

Skats ordning fra 2013, hvor gulpladebiler med dagsbeviser kan få lov til at bruges til privat brug, udnyttes stadigt mere.

Med de rette papirer må en gulpladebil også bruges til kørsel op til 20 dage om året. Foto: Flemming Haslund

Ordningen med dagsbeviser, der tillader biler på gule plader at blive benyttet til privat brug, er for alvor blevet populær.

Sidste år blev der i alt udstedt 89.500 dagsbeviser, hvilket svarer til 245 om dagen.

I forhold til 2018, er det en stigning på 17 pct. – og der er sket næsten en fordobling siden 2015.

Hos Dansk Byggeri, der varetager interesser for mange af de håndværkere med gulpladebiler, der i stor stil bruger ordningen, er de begejstrede for udviklingen.

»Skattevæsnet er ofte i skudlinjen, men i sagen om dagsbilletter til gulpladebiler skal de have ros, for det letter hverdagen for både borgere og virksomheder. For mange erhvervsdrivende bidrager dagsbilletterne på en pragmatisk måde til at få arbejdsliv og familieliv til at hænge bedre sammen,« lyder det fra cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Muligheden for at gøre gule plader hvide opstod i 2013, og er især blevet populært, efter at en ny brugervenlig app blev introduceret i 2015.

Biler på gule plader må som udgangspunkt kun anvendes i en erhvervsmæssig sammenhæng, men med reglerne om dagsbeviser, er det så at sige muligt at frikøbe bilerne til privat brug for 225 kr. om dagen hos Motorregistret under Skat. Dog kan man højst få 20 dagsbeviser til samme bil i hvert kalenderår.

»Ordningen dokumenterer, at der er en efterspørgsel efter fleksibilitet hos brugerne. F.eks. kan et dagsbevis både bruges af dem, der blot en gang imellem har brug for en lidt større bil, og af dem, der måske slet ikke har egen bil,« siger Bo Sandberg.

Der er umiddelbart ingen begrænsninger for, hvad kørslen må omfatte. Bl.a. må bilen både anvendes til private flytninger, kørsel af affald til genbrugsstationen eller til familiens sommerferie i ind- og udland.

Ordningen med dagsbeviser gælder både for private og selvstændigt erhvervsdrivende, der ejer biler på gule plader.

Læs også
Top job