Privatøkonomi

Flekslånere kan sove roligt: Renten trykkes i bund af støtteopkøb

Boligejere, der snart skal have refinansieret deres flekslån, har udsigt til at få en rekordlav rente.

Der er godt nyt for boligejerne. Renterne på realkreditlån vil med al sandsynlighed forblive lavere i mange år. Arkivfoto: Carsten Ingemann Foto: Carsten Ingemann

Boligejere med flekslån kan roligt læse kontoudtogene fra deres bank eller realkreditinstitut. Renten på alle de mest populære flekslån er negativ, og den vil den formentlig blive ved med længe.

Det skyldes, at den europæiske centralbank, ECB, onsdag meddelte, at den fortsat vil suge obligationer op for astronomiske milliardbeløb i et forsøg på at sætte gang i økonomien.

Selvom ECB ikke køber danske obligationer, er opkøbene så store, at det vil smitte af herhjemme, vurderer cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.

ECB’s opkøb er nu så store, at de kan sende investorerne ud og lede efter andre obligationer udenfor eurozonen.

»Det kan bl .a.være danske stats- og realkreditobligationer. Derfor er ECB også med til at gøre livet lettere for de danske boligejere, der med den pengepolitik kan se frem til meget lang periode med lave renter,« forudser Søren V. Kristensen.

Timingen kan ikke være bedre for de boligejere eller købere, der har brug for et boliglån op til opsigelsesfristen den 31. i denne måned.

Også de boligejere, der snart skal have nye rente på deres flekslån har grund til at være tilfredse, mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Ca. 12.000 boligejere med rentetilpasningslån hos Totalkredit skal have refinansieret deres F1- F3- og F5-lån til oktober med frist den 31. juli.

De kan inden den 31. juli vælge, om de ønsker at foretage et såkaldt profilskifte fra f.eks F1 til F5, eller om de helt vil indfri lånet og omlægge til fast rente.

»Foretager man sig ingenting, fortsætter man med det lån, man har i forvejen,« understreger Brian Friis Helmer.

De F5-lånere, som skal have rentetilpasset deres lån, har de seneste fem år betalt en rente på 0,90 pct. F3-lånerne har betalt -0,16 pct., mens F1-lånerne har betalt -0,41 pct. i rente.

»I øjeblikket ser det ud til, at den kommende auktion vil ende med lavere renter for både F3 og F5, end vi så ved auktionen i maj, mens F1 vil være i nogenlunde samme niveau som ved seneste auktion. Der er altså fortsat tale om meget lave renter,« fastslår Brian Friis Helmer.

BRANCHENYT
Læs også