Privatøkonomi

Nu kan du forsikre elbilen billigere

LB Forsikring går nu kontra på markedet, og giver rabat hvis bilen er grøn.

Elbilen Hyundai Ioniq er en af de biler, man nu får rabat på hos LB. Foto: Hyundai/PR

LB Forsikring giver nu 500 kr. i rabat på kaskoforsikringen, hvis bilen har fået fem stjerner i Green NCAP.

Det skriver selskabet i en pressemeddelse.

Green NCAP er en uvildigt grønt køretøjsprogram, der er sat i søen for at teste, hvor grønne nye biler er. De tester biler på en skala fra et til fem, og det er de fem-stjernede biler, der nu opnår en rabat hos LB.

Indtil videre er der tre modeller, der kan brøste sig af en femstjernet vurdering, og fælles for de tre er, at de udelukkende er eldrevne.

Hvilke elbiler har fået en femstjernet vurdering?
  • Nissan Leaf, 40 Kwh, N-Connecta, 4x2 Eletric Automatic

  • BMW i3, Electric 4x2 Automatic

  • Hyundai Ioniq Electric 4x2 Automatic

»Det er ingen hemmelighed, at elbiler af flere årsager er dyrere at forsikre. Derfor er det utraditionelt, at vi går den modsatte vej, og gør særligt klimavenlige biler billigere at forsikre. Det har vi valgt at gøre, fordi vi sammen med vores medlemmer gerne vil skubbe på den grønne omstilling,« siger Steen Holse Andersen, CCO i LB Forsikring.

En rundringning foretaget af Finans til de tre største forsikringsselskaber, Tryg, Topdanmark og Codan viser, at de ikke umiddelbart er på vej med samme tiltag, men istedet vælger at belønne kunderne på anden vis, hvis kunderne imødekommer den grønne omstilling.

Hos Tryg ansporer de kunderne til at blive grønnere gennem deres køreadfærd, frem for at bilen har en certificering. Helt konkret kan man som Tryg kunde installere en dongle i bilen, der giver feedback på, hvordan man kører, bremser og tager svingene.

»Vi har lanceret et produkt, vi kalder Tryg Drive, som belønner god køreadfærd med op til 30 pct. rabat på forsikringen. Det, tror vi, har en langt større impact på miljøet, og rammer befolkningen bredt - ikke kun dem med elbil,« siger Thomas Klærke, udviklingschef for Trygs Privatforretning.

Topdanmark har valgt en anden filosofi i prisfastsætningen af deres bilforsikringer.

»Det er sympatisk og nødvendigt at støtte op om den grønne dagsorden, og i Topdanmark har vi fokus på, hvordan vi bliver endnu bedre til det fremadrettet. Bæredygtighed er et element, vi arbejder aktivt med i hele vores drift. For vores bilforsikring har vi en kilometertarif, der gør, at forsikringen er billigere, hvis man kører mindre, og dermed udleder mindre CO2,« siger direktør for privatkundedivisionen på skadeforsikringsområdet i Topdanmark, Carsten Elmose.

Codan har valgt at danne samarbejder med Tesla, som står for 42 pct. af alle elbiler i Danmark og Toyota, som står bag cirka 66 pct. af alle hybridbiler. Codan har valgt at give rabat til de, som benytter sig af den nyeste teknologi, nemlig den selvkørerende funktion. Ifølge Codan viser amerikanske studier, at denne funktion nedbringer antallet af skader med 40 pct.

»Vi indgår aktivt partnerskaber med nogle, vi betragter som fremsynede spillere, som den vej rundt er med til at drive både den grønne og den sikkerhedsmæssige agenda gennem deres udvikling af biler. Tesla udvikler udelukkende elbiler med en høj sikkerhed, og Toyotas hybridbiler sikrer en god mellemvej mellem el- og forbrændingsmotor, indtil den nødvendige ladestanderinfrastruktur er på plads,« siger Søren Friis-Jensen, Head of Mobility og bilpartnerskaber i Codan.

Politiken har tidligere på året foretaget en undersøgelse om forsikringsanmeldelser på elbiler. Her skrev avisen, at elbiler er involveret i 20 pct. flere uheld end almindelige diesel- og benzindrevne biler. Det skyldes helt konkret elbilernes hidsige accelerationsevne, så langt de fleste ulykker sker i parkeringskældre eller hjemme, hvor føreren kører ind i vægge og søjler eller endda i hækken.

Er du derimod mere til benzin eller dieselbilen og er ejer af en Volkswagen Golf diesel, en Fiat Panda benzin eller måske en Ford Fiesta benzin, så er der dårligt nyt. Alle disse tre modeller har nemlig fået nul stjerner af Green NCAP.

BRANCHENYT
Læs også