Privatøkonomi

Boligejerne strømmer ind i de sikre lån: »Appetitten på større rentesikkerhed på de danske villaveje er glubende«

De fastforrentede lån tegner sig for en stadig større andel af boliglånene i Danmark.

Fastforrentede realkreditlån fortsætter med at udgøre en stadig større andel af udlånet til de danske husholdninger. Foto: Mathias Christensen

De fastforrentede lån fortsætter med at blive hevet ned fra hylderne i et højt tempo i landets realkreditinstitutter.

I juli er der kommet for 16,6 mia. kr. flere fastforrentede lån, mens de variable lån er faldet med 1,7 mia. kr. Dermed udgør de fastforrentede lån nu 50,7 pct. af det samlede udlån på 1.685 mia. kr. til de danske husholdninger.

Det viser tal fra Danmarks Nationalbank.

Stigningen kommer, efter at de fastforrentede lån i juni vippede de variable lån af pinden som det mest udbredte boliglån i Danmark.

»Den store tilstrømning til de fastforrentede lån skyldes først og fremmest det store rentefald, som vi har været vidne til de senere år. Det har gjort det mere attraktivt at låse renten fast,« skriver Lise Nytoft Bergman, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

For fem år siden lød renten på et 30-årigt fastforrentet lån på 3 pct., men den er i dag faldet så meget, at renten på det toneangivende lån lyder på 1 pct.

»Det har gjort det mere attraktivt at låse renten fast,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der derudover peger på, at en regulering af boligmarkedet har betydet, at boligejere med høj belåning i landets største byer ikke længere kan finansiere deres boliger med de mere risikable realkreditlån.

Rentefaldet og reguleringen har medvirket til, at de fastforrentede lån det seneste år er vokset med 101 mia. kr., mens de variable lån er gået tilbage med 42 mia. kr.

For et år siden udgjorde fastforrentede lån 47 pct. af det samlede realkreditudlån til husholdninger, og for syv år siden var andelen nede på 33 pct.

»Appetitten på større rentesikkerhed på de danske villaveje er glubende og virker nærmest umættelig. Jeg ser det bestemt som positivt, at fremgangen i livrem og seler hos boligejerne holder stædigt ved. Det øger kort og godt robustheden på boligmarkedet, som bliver mere modstandsdygtigt over for mærkbar uro i økonomien,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til tallene.

BRANCHENYT
Læs også