Privatøkonomi
BREAKING

Regeringen tror på faldende huspriser: Så meget falder de, hvis prognosen rammer plet

Huspriserne vil falde i løbet af 2020, men langt fra så meget, som regeringen ventede i foråret.

Priserne skal tage et stort dyk mod slutningen af året, hvis regeringen skal have ret i sin prognose for boligmarkedet. Foto: Michael Hansen

Coronakrisen kommer til at skære toppen af de danske boligpriser. Sådan lyder det i regeringens prognose for den danske økonomi, Økonomisk Redegørelse, hvor regeringen venter prisfald på huse på 1,5 pct. i år.

Selv om regeringen venter faldende priser på boligmarkedet, er regeringen blevet markant mere optimistisk i forhold til prisudviklingen siden foråret.

I Økonomisk Redegørelse fra maj ventede regeringen nemlig, at boligpriserne ville falde med 4,2 pct. i år. Det er ikke kun i forhold til 2020, at regeringen er blevet mere optimistisk. Det samme er tilfældet for 2021, hvor regeringen i maj ventede en moderat stigning på 0,5 pct. Nu lyder prognosen på en stigning på 1,9 pct. i 2021.

»Selv om regeringen er blevet mere optimistisk på boligprisudviklingen siden maj, er det stadig dyster læsning. For hvis regeringen skal have ret i sin prognose, kræver det, at boligpriserne falder ganske mærkbart frem mod årsskiftet,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

»I første halvdel af 2020 er boligpriserne nemlig steget, og skal vi derfor gå ud af 2020 med et samlet fald i huspriserne i forhold til 2019, skal priserne have et solidt tryk nedad i de kommende måneder, før regnestykket går op,« lyder det videre fra Lise Nytoft Bergmann.

Regeringen prognose står i skærende kontrast til forventningerne i Nykredit, der er landets største realkreditinstitut. Her har man foretaget en vending på 180 grader i forhold til foråret, så man i Nykredit nu venter, at huspriserne vil stige med 0,5 pct. i år.

I Realkredit Danmark peger man på, at priserne skal falde med ca. 10 pct. mod slutningen af året, hvis regeringen skal ramme plet med prognosen.

»Det skyldes, at gennemsnittet for året allerede er på et relativt højt niveau, så vi skal have et kraftigt prisdyk i andet halvår før, at huspriserne i gennemsnit ender 1,5 pct. lavere i 2020 sammenlignet med 2019,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Derfor mener cheføkonomen i Realkredit Danmark, at regeringen med sin prognose for huspriserne rammer »uden for skiven«.

»Meget tyder i stedet på, at vi ender med en positiv prisvækst på boligmarkedet for 2020 som helhed,« skriver cheføkonomen fra Realkredit Danmark.

Også i Nordea Kredit mener man, at prognosen er for pessimistisk.

»De seneste måneder har lært os, at der er forskel på sundhedskriser og økonomiske kriser, og at man skal passe på med at forvente, at boligmarkedet vil reagere ens uanset krisens baggrund,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Nordea Kredit i 2019 en opgørelse for Finans, der viste, hvilken institution der havde været bedst til at ramme plet i forhold til prisudviklingen. Opgørelsen viste, at det var den daværende VLAK-regering, som i perioden 2016-2018 havde klaret sig bedst.


BRANCHENYT
Læs også