Privatøkonomi

715.000 boligejere får skattefri rentegevinst efter reformkaos

Forsinkelsen af de nye ejendomsvurderinger er dyr for den danske stat.

Staten skylder mange boligejere et stort beløb, men forrentningen af pengene er meget fordelagtig. Arkivfoto: Jens Dresling

715.000 boligejere har ventet i snart 10 år på at få ca. 13 mia. kr. tilbage i skat. Så stort et beløb har de betalt for meget i boligskatter siden 2011.

Men der er et plaster på såret. Mens de venter, får de 6,2 pct. i rente af det beløb, de har betalt for meget. Beløbet er skattefrit og gøres op år for år.

I gennemsnit skal de 715.000 boligejere have 18.000 kr. tilbage. De har alle betalt skat af for høje ejendomsvurderinger i perioden 2011-2020.

Skattevæsenet har ikke sendt nye ejendomsvurderinger ud siden 2013, da Rigsrevisionen rejste en hård kritik af systemet. Vurderingerne var helt ude af trit med handelspriserne.

Det er forsinkelsen af den nye boligskattereform, der volder problemer. Reformen skulle være trådt i kraft i 2021, men er nu udskudt til 2024. Udskydelsen rammer også de nye vurderinger, der er en forudsætning for, at de pågældende boligejere kan få deres penge tilbage.

Reglerne bag den rekordhøje rente
  • 715.000 boligejere skal have ca. 13 mia. kr. tilbage, fordi de har betalt for meget i boligskatter i perioden 2011-2020.
  • De får 6,2 pct. i rente skattefrit af det skyldige beløb.
  • Det beskrives sådan i lov om i Lov om ændring af Ejendomsvurderingsloven fra 2018 (forkortet):

»Det foreslås, at Ejendomsvurderingsloven ændres, så der skal ske forrentning af beløb fra tilbagebetalingsordningen - dvs. skematisk med 6,2 pct. per år i alle år.«


Hvornår vurderingerne kommer er fortsat uvist. Søndag kunne Finans fortælle, at Skatteministeriet ikke længere kan eller vil sætte dato på, hvornår de nye vurderinger sendes ud. Det var ellers meningen, at den øvelse skulle starte allerede nu.

Det er stort set umuligt at gøre op, hvor mange renter, staten kommer til at betale boligejerne.

»Renterne kommer til at fylde vildt meget, når pengene endelig falder. Der er tale om meget store beløb,« siger chefkonsulent i BDO Henning Boye Hansen.

Boligejere i Odsherred, Vordingborg og Struer skal i gennemsnit have over 30.000 kr. tilbage. Det beløb bliver væsentligt større alene på grund af de attraktive renter, fastslår Henning Boye Hansen.

At få en skattefri rente på 6,2 pct. er uhørt nu, da langt de fleste får 0 pct. eller negativ rente for at have deres penge stående i banken.

»Det er en meget venlig rente i det nuværende rentemiljø. Så hver gang udbetalingen udskydes, får de pågældende boligejere en rentegevinst,« siger Henning Boye Hansen.

Den høje rente er specielt attraktiv for de boligejere, der ikke har brug for pengene her og nu, mener chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen.

»Hvis ikke man har akut behov for pengene, er det en god forretning, at lade skattemyndigerne forrente dem,« mener hun.

I Dansk Erhverv ærgrer man sig over forsinkelserne og den fornyede usikkerhed om vurderingerne. Det er beklageligt for dansk økonomi, konstaterer cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

»Bliver blot halvdelen af pengene brugt, vil det kunne løfte privatforbruget med 6,5 mia. kr. og øge beskæftigelsen med ca. 6.500 personer. Den saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi hænger nu i en tynd snor,« siger han.

Regeringen forventer i sin netop offentliggjorte prognose, at pengene blive udbetalt planmæssigt i den kommende tid. Hvis ikke det sker, er det alvorligt for dansk økonomi.

»Udbetalingen ville bestemt lune i en svær tid, hvis pengene løbende var blevet udbetalt fra efter 2020 og frem. Pengene kunne simpelthen have givet en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi på et tidspunkt, hvor coronakrisen raser,« mener Tore Stramer.

Læs også