Privatøkonomi

Boligmarkedet buldrer videre: Korteste liggetid i over 10 år

Boligsiden.dk har offentliggjort boligstatistik i godt 10 år, og aldrig siden har salgstiden for huse og fritidsboliger været så lav.

Foto: Jens Dresling

Rekordhøje priser, rekordlavt udbud, og nu også den korteste gennemsnitlige liggetid i mindst 10 år. Trods økonomisk recession, så fortsætter boligmarkedet med at sætte rekorder.

Det viser nye tal fra september 2020 offentliggjort af boligsiden.dk.

Det tager nu i gennemsnit 147 dage at sælge et hus. Det er den laveste salgstid i de godt 10 år, boligsiden.dk har lavet statistikker på boligmarkedet. Til sammenligning tog det i 2013 i gennemsnit 229 dage at sælge huset, hvor salgstiden var længst.

Markedet for fritidshuse er også i hopla. Her er den gennemsnitlige salgstid nede på 192 dage, hvilket også er den korteste liggetid i boligsiden.dk’s levetid. 333 dage var den højeste gennemsnitlige liggetid - også i 2013. Inden coronakrisen brød ud, tog det i gennemsnit 294 dage at komme af med fritidshuset.

Netop det lave udbud af huse og fritidsboliger spiller ind for den korte liggetid.

»Der er ikke længere ret meget til salg, og derfor er boligkøberne i nogle situationer tvunget til at slå hurtigt til, når den rigtige bolig dukker op. Det skaber flere lynsalg, og det presser den gennemsnitlige salgstid ned,« siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom ved Nordea Kredit.

Ikke nok med den korte liggetid, så fortsætter priserne på boliger ligeledes opad i høj fart.

Huspriserne steg med 0,8 pct. i september, mens prisen på hhv. ejerlejligheder og fritidshuse steg med 1,3 pct. og 2,1 pct.

Prisstigningerne bringer både hus-, og lejlighedspriserne op på de højeste niveauer nogensinde, mens fritidshuspriserne stadig er lidt lavere end under den seneste top på boligmarkedet inden finanskrisen i 2006-2008.

»Boligmarkedet ligner i øjeblikket en Kong Midas investering, hvor alt hvad man rører ved bliver til guld. Huspriserne er nu ca. 4 pct. højere end ved samme tid sidste år, mens ejerlejligheder og sommerhuse er steget med hhv. ca. 7 pct. og ca. 13 pct. højere. Det er overordentligt flotte prisstigninger, ikke mindst når man tager i betragtning, at vi står midt i en økonomisk krise,« Siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også