Privatøkonomi

Landsdelene er splittet når det gælder boliglån

Nordjyderne er mest til at afdrage på boliggælden, københavnerne i mindre grad. Forskellen i valget af boliglån er nu den største i otte år.

Der er stor forskel i typerne af boliglån på tværs af landet. Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Flere og flere går over til det, som økonomerne kalder sikre realkreditlån. Lån med fast rente, enten med eller uden afdrag på gælden.

Der er dog en forskel på, om de forskellige landsdele netop vil have med afdrag, eller uden afdrag. Faktisk har forskellen ikke været større i otte år, og er over det sidste halvandet år steget.

Chefanalytiker fra Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard har analyseret tallene fra Totalkredits samlede portefølje af lån, og her er der er især stor forskel mellem københavnerne og nordjyderne, når det kommer til præferencerne omkring boliglån.

»Københavnerne vælger i højere grad at strømme over i lånene hvor der ikke er afdrag,« siger Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker ved Totalkredit og fortsætter:

»Nordjyderne er altså mere til lån med afdrag, hvor københavnerne for tiden i højere grad søger mod lån uden afdrag end resten af landet.«

Årsagen til de regionale forskelle kan være mange. Chefanalytikeren peger på, at der er forskel på, hvordan man i landsdelene opsparer friværdi.

»Jo mere man skal låne, jo højere bliver ydelsen naturligvis. I københavnsområdet er priserne generelt højere end i mange andre dele af landet, og det belaster privatøkonomien mere her. Derfor er folk nok lidt mere interesseret i, at holde boligydelsen nede ved at få afdragsfrihed for dem, hvor det kan lade sig gøre,« siger Sune Malthe Thagaard og fortsætter:

»Der har været store boligprisstigninger i københavnsområdet, så det kan også være, at der er nogen, der via en omlægning kan se, at friværdien er steget, og derfor mere tænker på at frigive nogle midler i stedet for at afdrage på boliggælden.«

Dog er det fælles for hele landet, at flere søger over mod de fastforrentede lån.

BRANCHENYT
Læs også