Privatøkonomi

Ny milepæl: Over halvdelen af flekslånene får negativ rente

Da renterne på flekslånene for første gang blev negative i 2015, troede de fleste, at det var et forbigående fænomen.

Rentefesten fortsætter - ikke mindst for de boligejere, der har flekslån. Arkivfoto: Jens Dresling

Det slutter åbenbart aldrig. Fra nytår vil over halvdelen af boligejere med flekslån få penge tilbage for at låne.

I Totalkredit, der sidder på næsten halvdelen af markedet, forventer man, at 53 pct. af boligejerne ved årsskiftet har negativ rente på deres flekslån.

I Nordea Kredit er tallet 74 pct., mens 45 pct. af boligejerne i Realkredit Danmark har negativ rente.

»Vi har efterhånden vænnet os til negative renter på tilpasningslån. En fortsat coronaramt verdensøkonomi betyder, at nationalbankerne rundt om i verden vil holde renten nede,« siger chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard.

Selv for garvede boligøkonomer er de negative renter svære at kapere. En af dem er cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

»Vi nærmer os dermed en situation, hvor det snart er mere normalt at have en negativ rente på sit variabelt forrentede lån,« konstaterer cheføkonomen.

I Nordea Kredit har boligøkonom Lise Nytoft Bergmann netop måttet svare på spørgsmål om negative renter fra en journalist fra Kasakhstan.

»De har svært ved at tro på historien, før de får den bekræftet,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Antallet af boligejere, der bliver betalt af investorerne for at låne deres penge, er steget hvert eneste kvartal, siden vi første gang oplevede negative renter i starten af 2015,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Selv om købere af fleksobligationerne altså betaler for at låne penge til danske boligejere, er der ingen problemer med at sælge fleksobligationerne, når der er auktion. Der er eksempler på 6-7 bud for hver obligation, der har været til salg.

De fleste boligejere slipper dog ikke for at trække penge op af lommen, da de ud over en rentebetaling til investorerne betaler bidrag til realkreditinstituttet og eventuelt afdrag. Men den negative rente modregnes altså i bidraget.

I næste uge åbner Totalkredits renteauktioner for ca. 20.000 boligejere, og det er så godt som sikkert, at renterne på de mest populære flekslån alle bliver negative.

F3-renten bliver ifølge Totalkredits prognose lavest med -0,33 pct. og dernæst F5 med -0,25.

»Det er 0,05 pct.point højere, end jeg forventede for en måned siden, men boligejere med et F3- og et F5-lån kan fortsat se frem til pæne besparelser, når de nye renter træder i kraft fra nytår,« siger Sune Malthe-Thagaard.

F1-renten ser ud til at blive lidt højere end ved sidste rentetilpasning for et år siden. Her spøger Nationalbankens selvstændige renteforhøjelse tidligere i år stadig, hvor renten blev sat op med 0,15 pct. point, mener Totalkredits chefanalytiker.

»Den renteforhøjelse slår meget igennem på boliglån med kort rentebinding som F1,« siger han.

De F5-lånere, der får refinansieret deres lån til nytår, kommer fra en rente på 0,75 pct. Nu får de formentlig en rente på -0,25 pct.

Der er en lille, men ubetydelig forskel i prognoserne. Således forventer Realkredit Danmark en F5-rente på -0,29 pct.

Det betyder, at en F5-låner med et afdragsfrit lån får mere end halveret sin månedlige ydelse efter skat. For hver lånte mio. kr. falder ydelsen fra 1.085 til 500 kr.

De fortsat lave renter kommer ikke kun den enkelte boligejere til gode, men kan også give dansk økonomi et vist rygstød, mener Sofie Heerup Friis, der er seniorøkonom i Realkredit Danmark.

»Med stadig lave renter til boligejerne kan det således være med til at holde gang i forbruget og boliginvesteringerne,« mener hun.

Der skal refinansieres flekslån for ialt 55 mia. kr. i de kommende uger.

BRANCHENYT
Læs også