Privatøkonomi

Chefstrateg hejser advarselsflag: »Der er en risiko for, at vi er på vej ind i en boble«

Kimen til en ny boble kan være blevet lagt i coronakrisen, lyder det fra Henrik Henriksen, chefstrateg i pensionsselskabet Velliv.

Sådan så der ud foran New York Stock Exchange i slutningen af marts. For at modvirke slaget mod økonomien lempede centralbanken i USA (Fed) sin pengepolitik. Foto: Bloomberg/Gabby Jones

Coronakrisen kan være kimen til en uholdbar udvikling på finansmarkederne. Sådan lyder vurderingen i ét af landets største pensionsselskaber, hvor man venter fremgang på aktiemarkedet dette år, men samtidig hejser advarselsflaget for udviklingen på længere sigt.

»Der er en risiko for, at vi er på vej ind i en boble,« siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg i pensionsselskabet Velliv.

Forklaringen på, at coronakrisen kan være med til at danne grundlaget for en ny boble, skal findes hos den amerikanske centralbank (Fed), lyder det.

Centralbanken har i mange år ikke kunnet få inflationen op på det niveau, den ønskede. Det har fået centralbanken til at ændre sin politik omkring netop inflationen. Hvor målsætningen om en inflation på 2 pct. samtidig også tidligere fungerede som en form for loft, har man fra Feds side meldt ud, at der skal være en form for symmetri i inflationen.

Det lyder måske teknisk, men i realiteten dækker det groft sagt over, at man fra centralbankens side vil lade inflationen nå op over 2 pct. i en periode for at kompensere for den periode, hvor inflationen har ligget under målsætningen.

Dermed er der ikke automatisk lagt op til, at Fed vil sætte renten op, hvis inflationen når op over på 2 pct.

»Det betyder, at man er villig til at lade økonomien overophede, og det betyder, at opsvinget vil få færre modhager,« siger Henrik Henriksen.

I kombination med den nye målsætning for inflationen har centralbanken samtidig nærmest brugt samtlige våben i sit arsenal for at holde hånden under økonomien. Det er sket ved at banke renten i bund og samtidig opkøbe obligationer.

Dertil kommer, at finanspolitikken også er blevet brugt for at holde økonomien kørende under coronakrisen.

»Fed skal tage hensyn til inflationen og arbejdsløsheden i USA. Fed selv siger, at man også holder øje med bobler, men man kan ikke styre efter tre ting på én gang. Så derfor er der en risiko for, at man sætter gang i en ny boble,« siger Henrik Henriksen.

»Alle er enige om, at det er en god idé at holde hånden under økonomien. Men alle handlinger har en konsekvens. Jeg vil sige, at Fed nærmest har malet sig selv op i hjørnet. For hvis man skal have inflationen op over 2 pct., inden man strammer, så siger man også til aktiemarkedet, at festen kan vare i længere tid,« lyder det fra Henrik Henriksen.

Chefstrategen peger på, at Fed er the mother of all central banks, og hvis man her skal »se det hvide i øjnene på inflationen, inden man hæver renten,« vil det smitte af på andre centralbanker.

»Og i øjeblikket har vi de laveste realrenter nogensinde. Hvis man samtidig fjerner effekterne fra corona, mens der er en god tro på fremtiden, og man så samtidig kan låne billigt, så har man opskriften på et opsving og en boble,« siger Henrik Henriksen.

BRANCHENYT
Læs også