Privatøkonomi

Nationalbanken venter prishop på 9,7 pct.: »Det går rigtig stærkt på boligmarkedet i øjeblikket«

Nationalbanken har igen skruet op for forventningerne til prisudviklingen på boligmarkedet.

Huse kommer til at stige markant i pris i år, lyder det i en prognose fra Nationalbanken.  Foto: Thomas Borberg 

Priserne på boligmarkedet kommer til at stige markant mere end først ventet. I hvert fald hvis man skal tro økonomerne i Nationalbanken, som i en ny prognose er kommet med deres bud på, hvor meget huspriserne kommer til at stige i år.

De forventer, at huspriserne i år vil komme til at stige med 9,7 pct. Det er en markant opjustering i forhold til den seneste prognose fra december, hvor Nationalbanken ventede, at huspriserne i år ville stige med 3,1 pct.

»Det går rigtig stærkt på boligmarkedet i øjeblikket, og det går også for stærkt,« skriver Anders Christian Overvad, der er økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

De seneste tal fra boligsiden.dk viser, at huspriserne det seneste år er steget med 9,2 pct. Udviklingen har fået advarselslamperne til at blinke blandt økonomerne, og i Finanstilsynet har prisstigningerne skabt panderynker.

»Det en markant udvikling på kort tid, men priserne er dog ikke steget så meget, at de er kommet ude af trit med den økonomiske virkelighed. Fremadrettet er der dog ikke den samme plads som tidligere til prisstigninger,« lyder det fra Anders Christian Overvad.

Ifølge Nationalbanken kan prisstigningerne generelt forklares med lave renteniveauer, at den disponible indkomst er steget og at der er udsigt til en yderligere fremgang, når genopretningen af økonomien tager fart.

»Selv om det aktuelt går stærkt på boligmarkedet, så er situationen anderledes end i årene før finanskrisen, hvor prisstigningerne var kraftigere over en længere periode og var drevet af stigende gæld og spekulation i fremtidige prisstigninger,« skriver Nationalbanken, der forventer, at prisudviklingen fremadrettet vil blive mere afdæmpet.

Mens Nationalbanken venter, at huspriserne i år vil stige med 9,7 pct., vil priserne ifølge den nye prognose stige med 3 pct. i 2022 og 2,3 pct. i 2022. I sin prognose fra december ventede Nationalbanken, at priserne i 2022 ville stige med 2,7 pct.

Læs også