Privatøkonomi

Udenlandske investorer holder igen: Så meget skal der til, før boligrenten stiger

De danske boligrenter er i høj grad afhængige af udenlandske investorer.

Japanske investorer spiller en stor rolle for det danske obligationsmarked. For første gang i lang tid er japanernes og andre udenlandske investorers lyst til at købe realkreditobligationer faldet. Foto: Shizuo Kambayashi/AP Foto: AP/Shizuo Kambayashi

Udlandets interesse for danske boligobligationer falder. Faldet er marginalt, men bekymringen er, om der er tale om en tendens.

Udenlandske investorer sidder på knap en tredjedel af alle danske obligationer med fast rente. Boligobligationer for 460 mia. kr. er på udenlandske hænder.

Hvis der bliver kø ved udgangen, kan det gøre ondt. Ifølge en obligationsekspert vil udenlandske investorer kunne få en god pris for de første 10 mia., der sælges. De næste 50 mia. kan kun sælges til en væsentligt lavere kurs, og det vil presse de danske boligrenter i vejret.

»Det er ikke sådan, at de udenlandske investorer nu er på vej ud. Men man kan godt mærke, at interessen for dansk realkredit absolut ikke er, hvad den har været,« mener Henrik Spangsberg Hansen, der er chefanalytiker i Sydbank.

Det buldrende boligmarked har fået markedet for boligobligationer til at vokse.

»Tidligere har de udenlandske investorer købt meget af den ekstra udstedelse. Det gør de ikke mere,« fastslår Henrik Spangsberg Hansen.

I februar købte udenlandske investorer for blot 7,3 mia. kr., mens danske investorer øgede deres beholdning med 37 mia. kr.

Den udenlandske købsinteresse er vigtig for boligrenterne. Ifølge Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard har den store udenlandske interesse været en vigtig faktor bag, at boligejerne har fået 30-årige 0,5 pct.-lån til rådighed.

Der skal formentlig et voldsomt frasalg til, før udenlandske investorer alene kan presse boligrenterne op, vurderer Sune Malthe-Thagaard.

Et groft skøn tilsiger, at ejerandelen skal falde fra de nuværende 33 til 23 pct., før det udløser et fald i omegnen af 1 til 1,5 kurspoint og måske endda mere.

»Det lyder måske ikke af så meget, men et kursfald af den størrelse kan faktisk afgøre, om et lån er toneangivende eller ej,« konstaterer Sune Malthe-Thagaard.

Et sådant fald vil også betyde, at boligejernes gæld vil stige med 15.000 kr. for hver lånte million kr.

De japanske investorer spiller en stor rolle for obligationskurserne med et ejerskab på 118 mia. kr. Også de har reduceret mængden af danske realkreditobligationer.

I en længere periode har japanske investorer fået et afkast på 0,4 pct. ved at eje danske obligationer. Afkastet er fortsat positivt, men i forhold til amerikanske realkreditobligationer er afkastet på danske obligationer nu negativt med -0,26 pct.point.

BRANCHENYT
Læs også