Privatøkonomi

Kryptomarkedets samlede værdi er nu over 2.000 mia. dollars

Blot tre måneder efter, at markedsværdien for første gang oversteg 1.000 mia. dollars, er en ny milepæl nået.

Den originale kryptovaluta, bitcoin, er stadig mere værd end alle dets efterkommere tilsammen. Foto: Alain Pitton/NurPhoto/Sipa USA)(Sipa via AP Images)

Lægger man værdien af al kryptovaluta sammen, svarer det nu til mere end 2.000 mia. dollars.

Det fremgår af hjemmesiden coingecko.com, der overvåger aktivitet på flere end 6.600 blockchains.

Den totale markedsværdi steg til over 1.000 mia. dollars i begyndelsen af januar 2021 og er altså fordoblet på tre måneder. Nu er Apple det eneste selskab i verden, der er mere værd.

»Når vi krydser de her milepæle, skaber det opmærksomhed omkring hele kryptoverdenen, og det viser bare, hvor langt man er nået på området siden dets fødsel,« siger Simon Peters.

Han er markedsanalytiker hos eToro og specialiserer sig i kryptovaluta.

Hvor det tidligere var private investorer, der købte bitcoin for sparepengene, er det i højere grad blevet institutioner, der får priserne til at stige.

»Langt flere institutionelle investorer kommer ind på markedet nu. Ser vi tilbage på 2017, var man ved at lægge vandrør, og det var mest private investorer. Nu kan de institutionelle investorer også komme ind,« siger Simon Peters.

»Det har taget tid, men nu ligger rørene, som de skal, og man kan tænde for hanerne.«

Tidligere i år har Elon Musk bekendtgjort, at Tesla har købt bitcoin for en mia. dollars, men også finansinstitutioner som BlackRock har ifølge Coindesk.com spekuleret i bitcoin.

Det er nemlig stadig bitcoin, der dominerer i verdenen af kryptovaluta. Mere end halvdelen af den samlede markedsværdi kan tilskrives værdien af bitcoin. Simon Peters påpeger, at bitcoin stadig ofte anvendes som synonym for kryptovaluta generelt.

»De institutionelle investeringer har alle været i bitcoin, så jeg tror, at institutionernes første punkt på dagsordenen er at blive klogere på og mere fortrolige med bitcoin, og i takt med, at det sker, vil de også, ligesom private investorer, begynde at se på andre projekter,« siger Simon Peters.

»Det er sjældent, at vi ser investorer gå direkte til de alternative mønter før bitcoin. Når det begynder at ske, kan dominansen bevæge sig endnu længere væk fra bitcoin,« siger Simon Peters.

En af de andre projekter, der har klaret det godt for nylig, er ethereum, den næststørste kryptovaluta - i hvert fald målt på markedsværdi. Ethereum udkom i 2015 og nåede tirsdag op på en pris på 2.150 dollars for første gang.

Ethereum-netværket bliver allerede brugt til at understøtte et utal af såkaldte tokens, som i grove træk fungerer på samme måde som andre kryptovalutaer. Derudover agerer ethereum-netværket vært i mange handler med NFT’er.

Det, mener Simon Peters, kan være nøglen til at blive den kryptovaluta, der en dag i fremtiden kan vippe bitcoin af pinden.

Læs også