Serier

Flere danske storbanker: Her er det mest oplagte indgreb på boligmarkedet

Det danske boligmarked er glohedt, og Det Systemiske Risikoråd er på vej med konkrete tiltag. Nu sætter flere storbanker ord på, hvad det mest oplagte indgreb vil være.

Corona rammer verden
Der forventes i juni at komme forslag til indgreb på det brandvarme danske boligmarked. Foto: Jens Dresling

Kritikken haglede ned over Danske Bank, da den midlertidigt i fjor valgte at hæve udbetalingskravet over for boligkøbere.

I mere end et halvt år krævede Danske Bank, at boligkøbere skulle lægge 10 pct. i udbetaling af boligkøbet frem for de normale 5 pct.

Dengang stod Danske Bank alene med det større udbetalingskrav. Nu regner flere storbanker dog med, at netop udbetalingskravet er den mest oplagte skrue at stramme på, hvis der skal lægges en dæmper på det glohede danske boligmarked.

»Jeg tror, udbetalingskravet er noget, man vil kigge på. Måske noget begrænsning af rentefradrag og evt. afdragsfrihed. Udbetalingskravet er dog i min optik det, som ligger mest lige for,« skriver Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, som er en del af Jyske Bank, i en kommentar.

Statens finansielle risikoovervåger, Det Systemiske Risikoråd, har udtrykt sin bekymring for udviklingen på boligmarkedet og har varslet indgreb, når rådet mødes igen til juni.

Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, hælder også til, at risikorådet vil anbefale at hæve udbetalingskravet ved boligkøb.

»Selvom jeg ikke synes, det er helt oplagt, at man skal ind at stramme kravene, så har risikorådet jo nu forpligtet sig til at komme med nogle forslag. Der er øget krav til udbetaling et af de værktøjer, som ligger lige til højrebenet. Derfor tror jeg også, det bliver et af forslagene,« siger han og forklarer, at der lige nu er stor risiko for, at boligpriserne løber ud af trit med den øvrige økonomi.

Hverken Jyske Bank eller Sydbank er på eget initiativ på vej med større udbetalingskrav til sine kunder. Det samme gør sig gældende hos Danske Bank, som ikke vil spekulere på, hvad der kan være på vej af boligstramninger.

»Vi følger løbende udviklingen på boligmarkedet, og vi har ikke på nuværende tidspunkt nogen planer om at ændre vores anbefalinger om udbetaling ved boligkøb. Da vi i begyndelsen af coronakrisen sidste år som tommelfingerregel valgte at anbefale 10 pct. i udbetaling ved boligkøb, var det for at beskytte de mest sårbare boligkøbere i en meget usikker fase, hvor vi og andre frygtede for markante prisfald på boliger på op mod 10 pct., samtidig med at der var usikkerhed på jobmarkedet,« siger Stefan Singh Kailay, pressechef i Danske Bank, i en udtalelse.

Nordea har heller ingen konkrete tiltag på vej, oplyser kommunikationschef Stine Green Paulsen. Hun forklarer dog, at Nordea »følger debatten og markedet tæt i forhold til prisudviklingen, særligt i udvalgte områder af Danmark«.

Hvis det bliver en realitet, at udbetalingskravet bliver hævet på det danske boligmarked, vil det især ramme dem, som køber de billigere boliger, forklarer Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit.

»De mere velhavende, der køber større og dyrere boliger, skal nok klare sig. De har typisk penge med fra andre bolighandler. Et sådant indgreb vil således primært ramme førstegangskøberne og de små boliger,« skriver han.

Ifølge Mikkel Høegh vil det bedste være, hvis Danmark fik et automatisk skattesystem, som vil have en stabiliserende effekt på boligmarkedet. Sådan ét er vedtaget, men gælder dog først fra 2024.

Samtidig anser Mikkel Høegh problemerne på boligmarkedet for at være strukturelle, da der mangler boliger i de større byer, hvilket er med til at presse priserne op på det eksisterende udbud.

Nye tal fra Boligsiden viste onsdag, at de årlige prisstigninger på både huse, ejerlejligheder og fritidshuse for første gang siden midten af 00’erne nu ligger over 10 pct.

BRANCHENYT
Læs også