Privatøkonomi

Det kan være en skidt forretning at forlænge ratepensionen

For en del danskere i pensionsalderen er gevinsten ved at forlænge udbetalingen af deres ratepension med rentegaranti reelt ikke-eksisterende.

Artiklens øverste billede
Det kan være en god idé at få regnet på den samlede gevinst, inden man forlænger sin ratepension i traditionel pension med gennemsnitsrente og garanterede udbetalinger. Foto: Thomas Borberg

Skønt mange pensionsselskaber opfordrer kunderne til at trække ratepensionen ud over længere tid end 10 år, er gevinsten usikker for en del af både de nuværende og snarlige pensionister.

For pensionister med garanterede udbetalinger kan det være en bedre forretning at få pengene ud hurtigst muligt og så eventuelt selv investere. Indgår man efter 1. juli en aftale om at strække udbetalingen af en garanteret ratepension, er den garanterede rente blot på -0,5 pct.

Tanken bag at trække pensionen ud over 15-30 år fremfor standarden på 10 år er, at vi lever længere og har brug for penge i flere år. Men mens kunder i markedsrente også kan håbe på et voksende afkast, er billedet anderledes for danskere med høj garanti på deres ratepension.

»Vores standardanbefaling er, at ældre gennemsnitsrenteordninger i udgangspunktet udbetales som aftalt, idet kunderne ikke har udsigt til afkast i forlængelsesperioden. Hvis man ikke har brug for alle pengene her og nu, kan man geninvestere nogle af dem som frie midler med mulighed for en højere gevinst, men også med investeringsrisiko,« siger pensionsøkonom Carsten Holdum, PFA Pension.

Han opfordrer kunder med en garanteret forrentning af udbetalingerne til at søge rådgivning, inden de træffer en beslutning om at forlænge og tilføjer, at nogle er parate til at acceptere et meget lavt afkast eller et nulafkast i den forlængede periode mod at vide, at udbetalingen er garanteret.

Pointen er, at pensionsselskaberne ikke må forlænge den oprindelige garanti på 3-4 pct. Det vil tage penge fra de øvrige opsparere. Forlængelsen loves derfor normalt kun forrentet med den nuværende grundlagsrente, som frem til 1. juli er 0,5 pct. og derefter ventes sænket til -0,5 pct.

»Der kan dog være individuelle forhold som gør, at det samlet set alligevel kan være en god ide at forlænge udbetalingen, selv om gevinsten isoleret set kan være beskeden. Derfor opfordrer vi kunderne til at deltage i et af vores seniorseminarer og evt. få en snak med en af vores seniorrådgivere,« siger matematisk direktør Thomas Møller, AP Pension.

Den gevinst, en del alligevel vil kunne få ved at forlænge, er, at de slipper for en del af modregningen i folkepensionens tillæg. Så den offentlige pension bliver større. Om det giver en samlet gevinst afhænger af pensionistens – og dennes partners – samlede indtægt.

Ifølge Velliv betyder netop den lavere modregning, at det alligevel kan være en fordel at strække pensionen.

»For mange vil folkepensionen bliver større, fordi modregningen i folkepensionens tillægsbeløb som regel bliver mindre. Er din indkomst ikke i modregningsintervallet, og har du en garanteret udbetaling, anbefaler vi dog som udgangspunkt ikke at forlænge udbetalingsperioden,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen, Velliv.

Det økonomiske rådgiverfirma Pengeministeriets stifter Karsten Engmann Jensen synes ikke altid, at pensionsselskaberne er helt klare i mælet, når de kommunikerer med pensionister, der vil forlænge udbetalingen af deres ratepension.

»Vi møder mange, der i god tro har strakt pensionen længere, men som burde have haft det råd at få udbetalt den garanterede sum hurtigst muligt og evt. selv investere lidt,« siger Karsten Engmann Jensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.