Privatøkonomi

For første gang i to år: F5-renten bliver positiv på auktion

Men F1-renten er negativ for 18. auktion i træk.

Boligejerne har måttet vænne sig til højere rente i år. Nu kryber flekslånene også opad. Arkivfoto: Jens Dresling

Så skete det: Renten på F5-lån er ikke længere negativ på en auktion. Det er første gang i to år.

Renten på det mest populære flekslån kom i positivt terræn i forbindelse med nedlukningen af Danmark, men det var kortvarigt og ikke i forbindelse med en auktion.

Mandag har Totalkredit indledt en auktion over flekslån. Efter første dag ser renterne sådan ud:

  • F1: -0,08 pct.
  • F3: -0,20 pct.
  • F5: 0,01 pct.

Det er 18. gang i træk, at F1-lånet har negativ rente.

Satserne er foreløbige, da auktionen først slutter torsdag i denne uge. Men normalt ændrer renterne sig kun marginalt på auktionerne.

»Dagens foreløbige resultat viser, at renter med negativt fortegn ikke er givet på forhånd for boligejere med variabel rente,« siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Lån med fast rente er blevet dyrere siden årsskiftet. Det har boligejere med de korteste rentebindinger ikke mærket så meget til, da den lempelige pengepolitik fra ECB er med til at holde de helt korte renter i en stram snor.

Der er ikke udsigt til, at ECB ændrer sin lempelige pengepolitik lige med det første, og de lave renter på lån med variabel rente vil derfor fortsætte en tid endnu, mener Brian Friis Helmer.

Selv om F5-lånerne har udsigt til en positiv rente, får de en besparelse. De pågældende har hidtil haft en rente på 0,48 pct., men kan altså se frem til en rente i de kommende fem år på 0,01 pct., hvis de foreløbige resultater holder stik.

Det vil give en rentebesparelse på ca. 3.500 kr. om året efter skat pr. afdragsfrie million for F5-låneren. F1-lånerne kan også se frem til en marginalt lavere rente, end de -0,03%, som de har haft det seneste år, og F3-lånerne sparer ganske få kr., da de hidtil har haft en rente på 0 pct.

Det endelige resultat må F1-lånerne vente med at kende til onsdag, og F3- og F5-lånerne til på torsdag.

Læs også
Top job