Højeste antal hushandler i 30 år
Aktiviteten på boligmarkedet nåede i årets første kvartal historiske højder.
Årets første kvartal var virkelig en glohed periode på det danske boligmarked. Flere huse skiftede hænder end i noget andet kvartal siden 1992, viser tal fra Danmarks Statistik.
Der blev handlet 17.725 boliger i kategorien enfamiliehuse.
»Der er blevet handlet huse som aldrig før i de første tre måneder af året, og det på et boligmarked, hvor der i forvejen var høj fart,« skriver privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar til de nye tal fra Danmarks Statistik.
Første kvartal af 2021 vipper andet kvartal af 2005, hvor 17.330 huse blev købt og solgt, af pinden.
Danmarks Statistik har i tillæg til antallet af handler i dag offentliggjort sit prisindeks for ejendomssalg.
Det indeks er ifølge boligøkonom fra Nordea Lise Nytoft Bergmann med til at bekræfte, at boligejerne kom ud af årets første kvartal som vindere, mens det ser mindre lyst ud for de, der prøver at komme ind på markedet.
Indekset viser, at prisen på enfamiliehuse på et år i gennemsnit er steget med 12,4 pct. over hele landet. Særlig stærkt er det gå i Region Hovedstaden, hvor huse er blevet 16,4 pct. dyrere, mens huse i Region Nordjylland i den anden ende af spektret er blevet 7,4 pct. mere værd.
»Første kvartal har været en fantastisk periode for boligejerne, uanset om de er ejer af en helårsbolig eller et fritidshus. Priserne er suset op over størstedelen af landet, og det har givet friværdierne vokseværk,« skriver Lise Nytoft Bergmann.
Prisudviklingen giver for flere eksperter anledning til at diskutere, hvor boligmarkedet er på vej hen, og om politikerne skal skride ind i et forsøg på at bremse markedet.
»Der ingen tvivl om, at det går for stærkt med prisudviklingen i øjeblikket, hvilket vi sådan set forventer vil fortsætte – dog i et noget lavere tempo,« skriver Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank.
Han mener, at et øget boligudbud og rentestigninger på de 30-årige fastforrentede realkreditlån i den næste periode vil bidrage til at begrænse prisstigningerne.
En omtrent enslydende melding lyder fra Lise Nytoft Bergmann, som mener, at priserne nu er så høje, at de i sig selv vil begrænse efterspørgslen.
»Kombineret med den allerede stigende rente og et mere normalt forbrugsmønster i takt med at vaccinationsprogrammet nærmer sig sin foreløbige afslutning, forventer vi, at boligpriserne vil falde til ro igen, når vi kommer over på den anden side af sommerferien,« skriver hun.