Privatøkonomi
BREAKING

715.000 danskere risikerer modregning i boligskatten

Der er fortsat mange uklarheder omkring tilbagebetalingen af boligskat for 16-17 mia. kr.

Danskerne skylder knap 9 mia. kr. til det offentlige. Den gæld kan få konsekvenser for de boligejere, der skal have skat tilbage. Foto: Jens Dresling

Mange af de 715.000 boligejere, der skal have boligskat tilbage, kan få sig en grim overraskelse. Hvis de har gæld til det offentlige, modregnes der i den, inden skatten betales tilbage.

Det skriver Vurderingsstyrelsen i et brev til de kun 50.000 boligejere, der netop har fået tilsendt deres vurdering.

Et ukendt antal boligejere får ikke en ny vurdering, inden boligskattereformen træder i kraft i 2024. De 715.000 boligejere har alle betalt for meget i boligskat siden 2011, og de har udsigt til at få 16-17 mia. kr. tilbage.

Mens de venter, kan de glæde sig over en skattefri rente på 6,2 pct.

Men har de gæld til det offentlige, ædes den rente op. For renten på gæld til offentlig gæld er helt oppe i 7,65 pct. Og den kan ikke trækkes fra.

Den samlede gæld til det offentlige ligger ifølge Gældsstyrelsen tæt på 9 mia. kr.

Det kan ikke undgås, at mange af de pågældende boligejere har gæld til det offentlige. Det kan være skatte- og momsgæld, skyldige børne- og hustrubidrag m.m.

For at den for meget betalte boligskat kommer tilbage i boligejernes lommer, kræves en ny vurdering.

Revisionsselskabet, BDO, har nærlæst det brev, som sendes ud til boligejere med penge til gode. Der er flere uklarheder, mener revisor Morten Neumann Jørgensen.

Beskrivelsen af, hvornår pengene betales tilbage, betegner han som »kryptisk.«

Af brevet fremgår det, at pengene udbetales senest 60 dage, efter »at der er forløbet 90 dage efter dateringen på det særskilte klagefristbrev,« som det hedder.

BDO tolker denne sætning som, at man får pengene tilbage senest fem måneder, efter at man har fået at vide, hvor meget man har til gode. Klager man over vurderingen, vil der gå endnu længere tid.

Læs også