Privatøkonomi

Frygten for økonomisk afmatning i Kina er overdreven - og det betyder tilbud på kinesiske aktier

Markederne ser negativt på fremtiden for kinesiske aktier, og det giver en købsmulighed, mener Nordeas analytiker. Siden starten af året er de kinesiske aktier haltet gevaldigt efter de globale.

Foto: Imaginechina via AP Images

De kinesiske aktier har haft en hård medfart i 2021, hvor negative nyheder er væltet ud af ”Riget i Midten” og har skabt frygt for omfattende regulering i teknologisektoren og en fare for et gigantisk kollaps i ejendomssektoren.

Men situationen er slet ikke så slem, og tiden er nu inde for afkasthungrende aktionærer til at tage på tilbudsjagt i Kina. Det mener Simon Kristiansen, der er senior investeringsstrateg i Nordea Asset & Wealth Management

»Pessimismen omkring Kina har nået et overdrevent niveau, hvor kinesiske aktier i det lys fremstår direkte attraktive,« vurderer Simon Kristiansen.

Siden de toppede i februar, er de kinesiske aktier raslet ned med 30 pct., mens de globale aktier er steget kraftigt. På samme tid er de opbremsende aktier fra Kina blevet overhalet indenom af de andre vækstmarkeder.

»Rabatten i forhold til indiske aktier er betydelig, og prisfastsættelsen af store kinesiske teknologiselskaber er også faldet et godt stykke under niveauet for tilsvarende amerikanske selskaber,« siger analytikeren.

Prisfastsættelsen af de kinesiske aktier er ifølge Simon Kristiansen faldet drastisk. Lige nu handles MSCI-indekset, der følger udviklingen i kinesiske aktier, bredt til 13 gange den forventede indtjening over ét år, mens tallet tilbage i februar lå på 18, hvorfor de nu er ekstra attraktive.

»En attraktiv prisfastsættelse er i sig selv ikke nogen garanti for en optur, men den skaber gode betingelser for en stigning, så snart de største udfordringer er overvundet,« siger Simon Kristiansen og tilføjer, at der allerede er indikatorer, som viser, at markedet har lagt udfordringerne bag sig.

Fordi væksten er aftaget de seneste måneder, mener Simon Kristiansen, at yderligere reguleringer kan ramme forbruger- og erhvervstilliden i Kina, hvorfor myndighederne vil være forsigtige med at lave nye stramninger.

På samme tid er likviditetsudfordringerne i den kinesiske ejendomssektor, hvor spillere som Evergrande har skabt rystelser i de globale aktiemarkeder, aftaget, omend de stadig er store.

Centralbanken har f.eks. opfordret landets banker til at øge udlånet til ”sunde” ejendomsudviklere og førstegangskøbere af boliger, mens regeringen har løsnet grebet lidt.

Det taler for, at aktiekurserne kan vende snuden op i den kommende tid.

»Problemerne i ejendomssektoren er store, men vi tror ikke, at de udvikler sig til en regulær krise,« fortæller Simon Kristiansen.

Han mener, at markederne har prissat de kinesiske aktier efter et alt for negativt scenarie, og at Nordea derfor ser en god købsmulighed i dem.

»Vi ser spirende tegn på, at reguleringspresset aftager, og vi anser risiciene i ejendomsmarkedet for håndterbare. Frygten for en markant økonomisk afmatning er i vores øjne overdreven, og vi forventer, at væksten stiger en smule i de kommende måneder,« konstaterer Simon Kristiansen.

Læs også
Top job