Kapitalforvalter køber nu op i udbombede aktier: »Det er et tophysterisk marked«
Efter flere uger med markante fald har Artha Kapitalforvaltning valgt at købe op af danske aktier. »Vi dypper tæerne«, siger aktiechef Lars Hytting, som allerede sidste år solgte ud af porteføljen for at gøre klar til at købe ind igen.
Med et fald på cirka 12,5 pct. har aktierne i det danske C25-indeks fået et ordentligt gok i nødden siden årsskiftet, i takt med at frygten for stigende renter og en konflikt mellem Ukraine og Rusland er vokset i markederne.
Faldene har dog været så betydelige, at Artha Kapitalforvaltning, som står for at investere 17 mia. kr. for over 600 velhaverfamilier, nu har valgt at trykke på ”køb”-tasten og handle bredt ind i det hjemlige eliteindeks.
Således beretter Lars Hytting, der er aktiechef i den store kapitalfond, efter at det danske eliteindeks mandag fik et kurshug på 3,5 pct. i et generelt urolig aktiemarked.
»Vi tager et skud her. Vi har nået et niveau, hvor det ser interessant ud. Det er et tophysterisk marked, som vi står med. Likviditeten er der stadigvæk, og centralbankerne sprøjter stadig penge ud i markedet. Vi er gået fra ulven kommer til ulvene kommer. Det er for brutalt lige nu,« siger han.
Allerede tilbage i september begyndte Artha Kapitalforvaltning at sænke sin eksponering i danske aktier for at gøre klar til at købe ind, i tilfælde af kurserne blev mere attraktive. Få måneder efter, i november, havde C25-indekset nået sin foreløbige top, for siden da at være faldet med ca. 15 pct.
»Timingen er utrolig svær, men hvis man lykkes med at sælge på toppen og købe på bunden, er det fantastisk. Vi formåede at sælge på et fordelagtigt tidspunkt, før den kedelige periode begyndte, og formålet med tage risiko af var indirekte at tjene på at ligge med kontanter,« fortæller Lars Hytting.
Netop Danmark har fået hårdt medfart de seneste uger, hvor de globale aktiemarkeder så småt er begyndt at forberede sig på stigende renter og strammere pengepolitik fra toneangivende centralbanker i 2022. Det har ført til fald i danske aktier, som regnes for at være yderst rentefølsomme.
»Indtil videre har januar været karakteriseret af stigende obligationsrenter og faldende aktier, i takt med at investorerne indpriser mere markante stramninger af pengepolitikken i USA,« skriver Simon Kristiansen, der er senior investeringsstrateg i Nordea, i en kommentar til aktieudviklingen.
Han påpeger, at flere ting skræmmer investorerne for tiden, hvoraf den vigtigste er, at markederne har indregnet tæt på fire renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank (Fed) i 2022. Det har fået realrenterne til at stige med 40 basispoint på to uger, hvilket nu har medført en korrektion.
»Hertil kommer, at de fleste spekulative positioner er blevet afviklet, og nogle investorer har simpelthen hjemtaget gevinst ovenpå de kraftige kursstigninger i 2021 og rebalanceret deres porteføljer,« mener han.
Lars Hytting fra Artha Kapitalforvaltning mener, at kursfaldene har gjort aktierne mere interessante dag for dag. Han påpeger også, at Fed ikke har indstillet statsobligationsopkøbene endnu, hvorfor renterne fortsat er lave.
»Vi har i mange år vidst, at det lave renteniveau var uholdbart, og vi skulle tilbage til normalen. Men markedet er blevet mere kortsigtet og reagerer utrolig voldsomt. På ingen tid er vi gået fra, der ikke var priset betydelige rentestigninger ind i markedet til, at vi nu er i tvivl om, hvorvidt der sker fem rentehævelser i år på 0,5 pct. i stedet for 0,25 pct,« siger Lars Hytting.
Han bemærker, at den altoverskyggende forskel fra faldene i slutningen af sidste år har været, at investorerne ikke længere står i kø til at træde ind på aktiemarkedet og købe op under faldene – bedre kendt som ”buy the dip”.
»Vi har ikke set samme mønster i denne omgang. Til gengæld er der stadig masser af kapital i markedet. Vi er bare klar over, at det ikke fortsætter, og det er blevet indregnet i aktiekurserne meget hurtigt,« siger Lars Hytting.
Aktiechefen understreger, at de danske aktier er fulde af kvalitet, og at de med regnskabssæsonen, som ligger lige om hjørnet, vil dokumentere, at selskaberne kan tjene penge på den måde retfærdiggøre aktiekurserne.
»Selskaberne er ikke blevet dårligere af, at vi står med et paradigmeskifte i pengepolitikken. Man skal huske at trække vejret og se rationelt på det, og jeg synes, der er masser af kvalitet tilbage i Danmark,« siger Lars Hytting.
Han slår fast, at det ikke er uden risiko, Artha Kapital har købt bredt ind i 30 af de største danske aktier. Alligevel føler aktiechefen sig komfortabel.
»Vi køber ikke ind med arme og ben. Vi dypper tæerne og smider nogle penge ind i danske aktier. Jeg kan ikke garantere, at vi køber på bunden, hvor alt er stoppet med at falde. Men det er bare tit sådan, at faldene bliver selvforstærkende og spreder sig som ringe i vandet,« siger Lars Hytting.
Simon Kristiansen, der er senior investeringsstrateg i Nordea, mener også, at det er et godt tidspunkt at købe op på, efter at markedet har skulle sluge en bitter cocktail med gevinsthjemtagninger og udsigten til rentehævelser.
»Forhåbentlig vil den igangværende regnskabssæson minde investorerne om, at de faktorer, der understøtter risikofyldte aktiver, stadig er gældende og stærke. Som investor skal man også huske på, at den seneste korrektion skaber et bedre udgangspunkt for fremtidige afkast, da der er blevet lukket noget luft ud af de mere spekulative lommer i markedet,« vurderer han.