Privatøkonomi

Nu kommer 2 pct.-lån med afdrag: Sværere at blive godkendt til drømmeboligen

Rentestigningerne begynder at gøre ondt på boligkøberne.

Det bliver sværere at blive kreditgodkendt efter ny rentestigning. Foto: Emil Agerskov

2 pct.-lånet med afdrag er tilbage igen. Det er dårligt nyt for de boligkøbere, der skal kreditgodkendes.

En kreditgodkendelse tager udgangspunkt i, at køberne kan betale et 30-årigt lån med afdrag. I januar sidste år var der tale om et 0,5 pct.-lån. Nu ser det ud til at blive et 2 pct.-lån.

I Nordea Kredit og Jyske Realkredit har man allerede sendt 2 pct.-lånet i spil.

»Det er over tre år siden, at den lange 30-årige boligrente sidst var oppe på 2 pct. På daværende tidspunkt synes vi, at det var en lav rente, men da renten i mellemtiden har været nede på 0,5 pct., vil mange boligkøbere nok se lidt anderledes på det i dag,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Kursen på det 30-årige 2 pct. ligger i øjeblikket på ca. 99,9, og boligejerne kan derfor allerede nu få et lån i obligationen i Nordea Kredit.

At renterne igen stiger, er et resultat af, at den amerikanske rente også stiger, fastslår afdelingsdirektør i Jyske Realkredit Mikkel Høegh.

Ydelsen på et lån på 1 mio. kr. stiger med ca. 100 kr., hver gang renten på den bagvedliggende obligation stiger med 0,5 pct., vurderer Lise Nytoft Bergmann.

»Det lyder ikke af så meget, men da afdraget samtidigt falder, er det alligevel noget der kan mærkes over alle 30 år,«siger hun.

Som tommelfingerregel koster det 60.000 kr. mere i samlet ydelse, hver gang renten stiger med 0,5 pct.-point.

Læs også
Top job