Privatøkonomi

Flere danskere kaster deres kærlighed på kryptovaluta, men de er varsomme

Andelen af danskere, der har investeret i kryptovalutaer som bitcoin, er steget. Men det er stadig få sammenlignet med andre nationaliteter, viser en ny international undersøgelse.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Edgar Su, Reuters

Gyldne tider på kryptovalutamarkederne har i løbet af de seneste to år fået danskere i massevis til at ride med på bølgen og investere i digitale mønter som bitcoin og ethereum, som med raketfart er steget i værdi på børserne.

Men sammenlignet med deres udenlandske modstykker er småinvestorerne i Danmark tilsyneladende langt mindre begejstrede for det relativt nye investeringsaktiv. Det viser en ny undersøgelse foretaget for handelsplatformen Etoro.

»Historisk set har Danmark altid været hjemsted for en meget forsigtig investorbase. F.eks. ejer de færre teknologi- og memeaktier end gennemsnittet og flere aktier i defensive sektorer som sundhed og dertil indenlandske obligationer,« siger Ben Laidler, der er global markedsstrateg i Etoro og har en fortid i storbankerne JP Morgan, HSBC og UBS.

Undersøgelsen viser, at 15 pct. af de danske privatinvestorer i dag ejer en eller anden form for kryptovaluta mod 13 pct. i sidste kvartal af 2021. Til sammenligning er andelen 26 pct. for samme slags investorer i udlandet, fremgår det.

»Selvom omfavnelsen fortsat er relativ varsom i forhold til resten af verden, er vækstraterne et vidnesbyrd om, at 2021 har været et betydningsfuldt år for kryptoaktiver, og at de digitale valutaer i stigende grad bliver taget i brug som mainstream finansielle instrumenter,« siger Ben Laidler.

Ben Laidler, global markedsstrateg i Etoro. Foto: Etoro

Med introduktionen af bitcoin i 2009 igangsatte en eller flere mennesker med aliasset Satoshi Nakamoto det, som mange i dag anser for at være en kryptovaluta-epoke. Den ”digitale mønt” baseret på blockchain-teknologi blev dog blot den første af tusindvis af kryptovalutaer, der har fået status som indbringende, men risikable investeringsaktiver.

For de seneste år er kryptovalutaerne vokset i værdi med raketfart, og det har fået investorerne til at flokkes ind på det stadig uregulerede marked i håbet om at tjene styrtende med penge på de til tider enorme kursudsving.

Alene fra marts 2020 til november 2021 blev bitcoin intet mindre end 12-doblet i værdi og nåede en pris på 67.500 dollars. Siden er kryptovalutaen, der er den absolut største mål på markedsværdi, faldet til 44.000 dollars.

På andenpladsen over de største kryptovalutaer finder man ethereum, som handles til 3.100 dollars, mens tether indtager en tredjeplads. Ligesom en håndfuld andre kryptovalutaer er de nu en del af investorernes ordforråd.

»Over de seneste år er både kryptovaluta og blockchain-teknologi gået fra at være noget obskurt, som alene it-nørderne kendte til, til noget også den almindelige dansker har hørt om og investerer i. Vi ser også et stigende antal virksomheder udforske mulighederne i teknologien,« siger Anders Nysteen, der er senior kvantitativ analytiker hos Saxo Bank.

Ligesom Ben Laidler vurderer analytikeren, at danskerne har været konservative i forhold til at investere i kryptovalutaerne, men at det sandsynligvis skyldes, at de ikke har nok viden om, hvad de køber.

Undersøgelsen fra Etoro viser da også, at 40 pct. af de danske investorer angiver utilstrækkelig viden som årsagen til, at de ikke køber kryptovaluta.

Anders Nysteen mener, at man kan betragte kryptovaluta som en investering i den bagvedliggende blockchain-teknologi, der kort sagt er med til at sikre udveksling af data og transaktioner via et kolossalt netværk af computere.

Anders Nysteen, senior kvantitativ analytiker hos Saxo Bank. Foto: Saxo Bank

»Vi ser på det, som hvis man køber en finansiel option. Det handler i sidste ende om, hvorvidt den enkelte teknologi får et gennembrud med konkrete anvendelsesmuligheder i samfundet, som betyder, at investeringen måske bliver mangedoblet i værdi, eller om den bliver en dødssejler,« siger han.

Saxo Bank-analytikeren anser derfor også kryptovaluta for at være yderst på vippen af risikable investeringer som følge af deres betydelige volatilitet.

»Tager man et nærmere kig på, hvordan kryptovalutaer klarer sig i forhold til andre investeringsaktiver, vil man se, at de tit følger tech- og bobleaktier. Det skal man være opmærksom på, hvis man allerede har en teknologitung portefølje. Så vil kryptovaluta ikke bidrage til risikospredning,« siger han.

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, bemærker, at den store risiko forbundet med investeringer i kryptovaluta måske er en af årsagerne til, at flere danskere har valgt at investere i ”digitale mønter” de seneste år.

»For de fleste er aktiemarkederne en jungle, der er svær at finde rundt i, så mange vælger måske at investere i digitale valutaer, fordi de kan betragtes som en global benchmark for risiko. På den måde behøver de ikke at sætte sig ind i mange forskellige slags selskaber og deres nøgletal,« siger han.

Modsat Anders Nysteen mener Per Hansen ikke, at kryptovalutaerne kan sammenlignes med, at man køber sig ind i en bestemt teknologi. Han ser det i stedet som om, at man som investor køber bitcoin eller andre mønter alene i håbet om, at andre investorer vil købe dem til en højere pris senere.

Han afholder sig derfor fra at anbefale, om man bør investere i kryptovaluta.

»For langt de fleste investorer er det et spørgsmål om investeringshorisont og risikoprofil, og den enkelte må så vurdere, om det bør være en integreret del af deres investeringsstrategi at investere i krypto,« siger Per Hansen.

For mange er det stadig abstrakt, hvad der giver kryptovaluta værdi. Men jeg tror, det kommer til at give mere mening om nogle år, når vi ser flere institutioner gå ind og bruge kryptovaluta og blockchain-teknologi konkret.

Anders Nysteen, senior kvantitativ analytiker i Saxo Bank

Anders Nysteen påpeger, at kryptovalutaerne over de seneste par år har mærket en øget efterspørgsel, i takt med at kendskabet har spredt sig.

»For mange er det stadig abstrakt, hvad der giver kryptovaluta værdi. Men jeg tror, det kommer til at give mere mening om nogle år, når vi ser flere institutioner gå ind og bruge kryptovaluta og blockchain-teknologi konkret. Lige nu er der kun få eksempler på det, og der mangler stadig lovgivning, som skal sikre teknologiens brugere imod svindel,« understreger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.