Hushandlen er bremset op i de dyre kommuner
Det er samtidig blevet langt sværere at blive kreditgodkendt til en bolig i de dyre områder.
Parcelhusmarkedet i de allerdyreste områder i Danmark er blevet offer for egen succes.
Salget i januar er faldet markant i de pågældende områder, når man sammenligner med samme måned sidste år, viser de nyeste salgstal fra Boligsiden.dk.
Størst er faldet i Frederiksberg Kommune med 67 pct., men da der kun er solgt to boliger i januar, er faldet for lille til at indgå i statistikken.
Til gengæld er faldet på ca. 60 pct. i Lyngby-Taarbæk og Allerød baseret på en god portion handler.
Det er blevet langt sværere at blive kreditgodkendt til en bolig i de dyre områder, efter at renten er steget fra 0,5 til 2,5 pct. siden januar sidste år.
Ifølge Nordea Kredits chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann kan en gennemsnitsfamilie i dag købe for ca. 6 pct. mindre end for et år siden. Gør man det op i kvm, kan den samme familie kun få 85 kvm mod 104 sidste år.
Dertil kommer, at den høje rente er kombineret med et stort prishop. Prisen på et enfamiliehus i Region Hovedstaden er steget med knap 16 pct. det seneste år.
I Danmarks største by blev der solgt blot 59 huse i januar. I Aarhus er der solgt tre gange så mange, nemlig 181. Også i Aalborg og Odense har ejendomsmæglerne haft mere end dobbelt så travlt, som kollegaerne i København.
Meget kunne tyde på, at de tårnhøje priser i København har fået flere til at vælge forstæderne. Således er salget i Albertslund og Høje Taastrup væsentligt højere end i januar sidste år. I Albertslund er salget steget med hele 40 pct.
Det er ikke, fordi salget er gået i stå. Der blev solgt over 7.000 huse i januar. Det er mere end gennemsnittet i årene 2015-2019.