Privatøkonomi

Danskerne er vågnet op til et nyt elprischok – prisen er syvdoblet på et år

Tirsdag sætter elprisen historisk rekord med en gennemsnitlig dagspris på 3,38 kr. Samme tid sidste år var prisen 0,46 kr.

Artiklens øverste billede
Tirsdag sætter elprisen ny dagsrekord. Timepriserne kulminerer i tidsrummet kl. 19-20, hvor en kilowatt-time koster 5,21 kr. I samme tidsrum i 2020 lå elprisen på 0,08 kr. Foto: Jesper Voldgaard

Tirsdag begynder med endnu et prischok til danskerne, der kan se frem en dag med en gennemsnitlig elpris på 3,38 kr.

Det er ny prisrekord for en dansk kilowatt-time (kWh) handlet på den nordiske elbørs Nord Pool.

Den hidtidige rekord blev sat i dagene op til jul. Dengang rundede kWh-prisen 3,20 kr. udløst af kulde, stor efterspørgsel, høje priser på brændsler – først og fremmest gas, og sparsomme bidrag til elnettet fra solceller og vindmøller.

I dag er situationen den samme. Udover at gasprisen er eksploderet på grund af Ukraine-krigen, hvilket er årsagen til den tirsdagens triste prisrekord.

Men prischokket for landets 3,3 mio. elkunder stopper ikke her. Prisen på 3,38 kr. dækker over store udsving dagen igennem.

I morgentimerne og igen i tidsrummet kl. 18-20 koster en kilowatt-time mere end 5 kr. for at toppe i en rekordpris på 5,21 kr. i aften mellem kl. 19 og 20.

De 5,21 kr. er alene prisen for den rå el. Hertil kommer transportbetaling til både statslige Energinet og det lokale elnetselskab, abonnementsbetaling til elnetselskabet og elhandelsselskabet foruden elafgift på 0,90 kr. pr. kWh. På toppen af det hele skal der betales moms.

Alt sammen betyder det, at står tirsdagsmenuen på hjemmelavet lasagne kan en halv time med ovnen tændt kl. 18.30 ende med at koste 6-9 kr. afhængig af ovntypen.

Selv om Danmark igen er ramt af en rekordhøj elpris, kan elkunderne trods alt glæde sig over, at vindmøllerne i januar og februar har sat ny produktionsrekord, hvilket i perioder har været med til at presse elpriserne.

»Der er en klar tendens til, at den danske spotpris på el er lavere, når vind- og solproduktionen er høj i Danmark. Det skyldes, at danske vindmøller og solceller somme tider producerer nok el til at dække hele det danske behov. Det gør de til meget lave omkostninger, og derved behøver vi ikke betale et dyrt kul- eller gaskraftværk for at producere den sidste mængde strøm i de timer,« siger Kristian Rune Poulsen, analytiker i Dansk Energi, i en kommentar til udviklingen.

De galopperende elpriser rammer private hårdt, men det er først og fremmest erhvervslivet, som er i skudlinjen. Knap 500.000 virksomheder står således for omkring 60 pct. af elforbruget, viser løbende opgørelser fra Energistyrelsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.