Privatøkonomi

Sådan tror to ejendomsmæglere, 2022 kommer til at se ud

Udbuddet er ikke værd at skrive hjem om, og renterne stiger. Men hvad betyder det for boligmarkedets udvikling i 2022? To ejendomsmæglere giver deres besyv med.

Artiklens øverste billede
Prisen på et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter i de geografiske områder Københavns omegn og København by er de seneste to år steget med mellem 27 og 31 pct. Spørgsmålet er, om 2022 bliver et vendepunkt. Arkivfoto.

Det danske boligmarked har været gennem to tumultariske år med coronakrise, der har fået priserne til - især i visse egne - at eksplodere i en grad, der sjældent før er set.

Men i dag er virkeligheden en anden. Ruslands invasion af Ukraine har ført til dyk i efterspørgslen efter boliger, viste en undersøgelse foretaget af Voxmeter for nylig. Faktisk var der tale om det største fald i efterspørgslen efter ejerlejligheder og andelsboliger siden finanskrisen i 2008.

Dertil kommer, at renterne over en bred kam har været på opadgående det seneste år.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at danskernes købelyst med ét er forsvundet som dug for solen. Sådan lyder budskabet fra to ejendomsmæglere, som Boligsiden har spurgt om deres forventninger til 2022.

»Vi kan ikke sammenligne med 2021, som var et så markant anderledes år end normalt. Vi havde første halvår, hvor køberne stod på nakken af hinanden og sendte overbud afsted. Og i andet halvår aftog købelysten gevaldigt her i hovedstadsområdet. Men nu har vi åbnet et helt nyt kapitel og er tilbage ved en høj efterspørgsel,« siger Anne Crone, indehaver af flere Danbolig-forretninger i København, til Boligsiden.

Det samme gælder uden for København, fortæller Mikkel Henriksen, indehaver af Nybolig Odsherred.

»Når folk ringer til os, er det oftere fordi de vil købe end sælge. Derfor har vi også solgt lidt færre boliger i begyndelsen af 2022 end på samme tidspunkt sidste år, men det er mest fordi, vi ikke har flere boliger til salg. For køberne er der,« siger han og fortsætter:

»Befolkningen bliver generelt større og større, og samtidig ændrer vores bomønstre sig. Par bor ikke længere nødvendigvis sammen, andre flytter i højere grad ud af byen for at få mere plads. Samtidig bidrager digitaliseringen til, at boligen i højere grad også bliver ens arbejdsplads. Det gælder for helårsboligen men også for sommerhuse, som folk bruger som en slags refugium. Derfor tror jeg også, at købelysten vil fortsætte i 2022.«

Anne Crone forklarer, at stigende renter ikke er et emne, der vejer tungt for køberne på dagens marked.

»Det er ikke noget, der bliver italesat blandt køberne, og det virker ikke til, at det lægger en dæmper på lysten til at købe. Ingen kender fremtiden, men vi ser stadig et stabilt boligmarked, og vi forventer heller ikke en hård opbremsning.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.