Dit afdragsfrie boliglån er måske alligevel ikke afdragsfrit
Boligpriserne falder og det giver alvorligt bagslag for dem, der har taget lange afdragsfri lån.
Det er nok de færreste, der har oprettet et afdragsfrit lån over 30 år, som forventer, at de kan risikere at skulle betale af før tid.
Men en stigning i finansieringen med afdragsfri lån får nu statens økonomiske vagthund Jesper Berg, der er adm. direktør i Finanstilsynet, til at råbe vagt i gevær. Et mix af rentestigninger og faldende boligpriser kan nemlig udløse tvangsafdrag. Det skriver Børsen.
»Hvis det tilfælde måtte ske, at ejendommen falder i værdi, fordi der kommer en rentestigning, og man i øvrigt også har korte renter på sit lån, så står man over for en ret giftig cocktail. Ikke alene stiger rentebetalingerne, men du skal også pludselig betale afdrag. I et worst case-scenarie så er du gået fra at have en lønindkomst til at være på pension, der, for de fleste boligejere, er lavere end den lønindkomst, de har haft før,« siger Jesper Berg til Børsen.
Flere banker melder, at omkring tre ud af fire låntagere gennem årets første tre måneder valgte et lån med afdragsfrihed i 30 år. Problemet er, at lånene mange steder er indrettet på en måde, så man alligevel skal betale afdrag på det, hvis boligprisen falder så meget, at lånet overstiger 75 pct. af boligens værdi.
Hos Realkredit Danmark fortæller direktør Kamilla Hammerich Skytte til Børsen, at den gennemsnitlige belåningsgrad, altså i hvilken udstrækning huset er belånt, på de 30-årige afdragsfri lån er 54 pct.
Dermed skal boligpriserne falde 28 pct., før den gennemsnitlige låntager skal betale af på lånet.