Privatøkonomi

Finansmarkederne vakler kort tid før vigtigt Fed-møde

Nye inflationstal, udsigten til mere aggressive indgreb fra centralbankerne og øget frygt for en recession har sendt en chokbølge gennem markederne få dage før Feds rentemøde.

Artiklens øverste billede
Traditionen tro vil investorer kloden rundt følge med, når ledelsen i den amerikanske centralbank afholder rentemøde onsdag i denne uge. Foto: Reuters/Brendan McDermid/File Photo

Frygten for inflation, stigende renter og recession har atter grebet om sig i de finansielle markeder, og de seneste dage har en giftig cocktail af dårlige nyheder fået investorerne til at sende aktiekurserne i bund og renterne op.

Bevægelserne sker kort tid inden onsdagens rentemøde i den amerikanske centralbank Federal Reserve (Fed) og efter en lille måned, hvor investorhumøret ellers har været i bedring.

»Tingene så lidt bedre ud, og markedet genvandt en smule af det tabte. Men inflationen overrasker fortsat, og det har givet investorerne anledning til at diskutere, om de har indregnet centralbankernes renteforhøjelser i aktiekurserne, eller om de skal mere ned,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

Epicentret af chokbølgen, som har ramt aktiemarkedet, var sidste uges rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor ledelsen med Christine Lagarde i spidsen lagde op til aggressive renteforhøjelser, hvis inflationen bider sig fast.

Få døgn senere skete det, som absolut ikke måtte ske: Friske inflationstal afslørede, at inflationen igen tog til i USA i maj, hvor den steg med 8,6 pct. mod 8,3 pct. måneden forinden.

»Markedet var ikke indstillet på, at det var tilfældet, hvorfor vi så, at aktierne blev kastet over bord. Usikkerheden gør, at risikovilligheden falder, og investorerne skiller sig af med alt fra aktier til obligationer,« fortæller Tine Choi Danielsen og kalder de seneste tal for »uventede«.

Siden ECB-rentemødet i sidste uge er det toneangivende S&P 500-indeks og verdensindekset MSCI ACWI faldet cirka 9 pct. På samme tid er den 10-årige amerikanske statsobligationsrente strøget op fra 2,9 pct. til 3,3 pct.

På en blot uge har markedets forventning om en hårdere pengepolitik fra Fed desuden været med til at sende den amerikanske dollar op fra en kurs på 6,94 kr. per dollar til en kurs på 7,12 kr. mandag eftermiddag.

Nu er spørgsmålet, hvorvidt onsdagens rentemøde ender med at sende flere rystelser igennem de allerede nervøse finansielle markeder.

Tine Choi Danielsen mener, at de dårlige nyheder er nærmest uundgåelige. For ifølge hende er der efterhånden en konsensus i markedet om, at Feds pengepolitiske stramninger vil tvinge USA’s økonomi ud i en recession.

»Så længe vi ikke aner, hvor inflationen ender, bidrager det til usikkerhed om, hvor meget Fed og ECB skal stramme deres pengepolitik, og den tvivl er med til at sende markederne ned. Lige nu regner markedet med, at Fed vil hæve sin ledende rente med 50 basispoint i forbindelse med de næste par møder, men investorerne vil ikke se, at Fed bliver mere aggressive, hvilket de nye inflationstal fra sidste uge lægger op til,« fastslår hun.

PFA-strategen kalder det »en drøm«, at Fed skulle vide mere end resten af markedet, hvad angår inflationen. Hun mener desuden, at det faktisk kan være et dårligt tegn for markedet, hvis centralbanken går blødere til værks.

»Selv det vil investorerne ikke tage godt imod, da man i så fald bare vil blive bange for, at Fed kommer endnu længere efter kurven. Så jeg tror ikke, at der er et positivt scenarie,« siger hun og tilføjer, at det slemme scenarie er, hvis Fed åbner op for renteforhøjelser på 75 basispoint.

Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea, understreger også, hvor vigtige signalerne om den fremtidige pengepolitik bliver for markederne.

»Fed har kommunikeret klart, at renteforhøjelserne kører på autopilot til onsdagens og næste måneds møde, hvor renten hæves med 50 basispoint, mens centralbankens balance fortsat reduceres. Spørgsmålet er, hvordan situationen ser ud, når vi kommer over på den anden side af september. Djævlen ligger i detaljen, og i sidste ende handler det om, hvad Jerome Powell (Fed-chef, red.) kommunikerer om fremtiden,« påpeger han.

Netop denne uge bliver meldingen fra den amerikanske centralbank ifølge Andreas Østerheden altafgørende for udviklingen på aktiemarkedet. For markedet har taget forskud på resultatet af rentemødet, og derfor kan det ende med et lettelsens suk, hvis Fed-chef Jerome Powell agerer som ventet.

»Så længe, der bare ikke kommer negative overraskelser i form af markant strammere udmeldinger, end dem vi har oplevet før, tror jeg, at de bliver taget godt imod af markederne. Meget kan nå at ske, som det ser ud lige nu, men investorerne forventer det værste,« siger Andreas Østerheden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.