Privatøkonomi

Ny aftale: Forvirring skruer op og ned for skatteregningen til 25.000 firmabilejere

En kontramelding fra Skatteministeriet om udmøntningen af en ny aftale er godt nyt for firmabilejere med en plug-in-hybridbil.

Artiklens øverste billede
Fra 2023 og fire år frem rammes firmabilister bag rattet i en plug-in-hybridbil af en ny særskat. Foto: Christoph Soeder/AP Images

Firmabilejere bag rattet i en plug-in-hybridbil slipper med skrækken. I stedet for en månedlig skatteregning på op mod 1.400 kr., slipper firmabilejerne med en regning på omkring 300 kr.

Den nye skatteregning er en konsekvens af en ny aftale, som automatisk øger beskatningsværdien for plug-in-hybridfirmabiler med 30.000 kr. om året i perioden 2023-2026.

I første omgang udlagde Skatteministeriet aftaleteksten som, at de 30.000 kr. skal lægges oveni i »den skattepligtige værdi og ikke selve nyvognsværdien«. Meldingen blev suppleret med et regneeksempel, hvor ændringen skete direkte i den skattepligtige værdi for bilejerne.

Nu kalder Skatteministeriets presseafdeling den udlægning af aftaleteksten for en »beklagelig fejl«.

»Jeg beklager rodet herfra,« siger en pressemedarbejder i Skatteministeriet til Finans om hele forløbet.

For firmabilejerne betyder sporskiftet, at tillægget på 30.000 kr. skal lægges på beskatningsværdien af de halvgrønne biler. For biler med en værdi over 300.000 kr. betyder det for en topskatteyder en månedlig merskat fra 2023 på omkring 300 kr.

Selv om den nye melding fra Skatteministeriet gemmer på en klækkelig skatterabat til de knap 25.000 firmabilejere med en plug-in-hybridbil, får det næppe Business Danmark til at juble.

Fagforeningen, der tæller 29.000 ansatte indenfor salg og marketing, langede allerede ved præsentationen den 29. juni ud efter den nye aftale for at gemme på en urimelig særskat, der ydermere rammer både nuværende og kommende firmabilister.

»Det er jo nærmest bondefangeri,« lød det sidste uge fra kommunikationschef Michael Krag-Svendsen om udsigten til, at skatteregningen også rammer firmabilister, der allerede kører rundt i plug-in-hybridbiler.

Skatteminister Jeppe Bruus kalder til gengæld den nye særskat for »en klog justering af aftalen om grøn vejtransport«, som et politisk flertal blev enige om i december 2020.

Justeringen kommer, efter at regeringens støttepartier, SF, Enhedslisten og De Radikale, i februar gik til angreb på plug-in-hybridbiler. Det skete med afsæt i en undersøgelse fra Vejdirektoratet, som viste, at de halvgrønne biler udledte mere CO2 end de 50 gram pr. kilometer, der er fastlagt i 2020-aftalen om grønne bilafgifter.

I første omgang fik det støttepartierne til at kræve et generelt stop for den markante afgiftsrabat, som plug-in-hybridbiler nyder godt af.

Siden fulgte endnu en undersøgelse af brugen af plug-in-hybridbiler, som Skatteministeriet præsenterede i marts.

Alt sammen er det nu mundet ud i, at afgiften på plug-in-hybridbiler generelt fredes, mens firmabilejere med en plug-in-hybridbil rammes af en særskat.

Selv om den nye særskat udspringer af støttepartiernes harme mod plug-in-hybridbilers CO2-udledning, fremgår det af den nye aftale, at »ændringerne skønnes samlet set ikke at have betydning for CO2-udledningen i 2030.«

Mens firmabilister med en plug-in-hybridbil rammes af en merskat, betyder justeringen af aftalen en yderligere skatterabat til nuværende og kommende elfirmabilejere, som får et årligt nedslag i beskatningsværdien på 15.000 kr.

Ifølge Skatteministeriet vil de samlede ændringer for firmabilisterne betyde en umiddelbar ekstraindtægt til statskassen i perioden 2023-2026 på 490 mio. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.