Disse boligejere kan ånde lettet op: Udlånerne bærer hele risikoen for 30 års afdragsfrihed
En ny vækstvejledning har skabt uro blandt banker og realkreditinstitutter.
Det bliver udlånerne og ikke boligejere med 30 års afdragsfrihed, der kommer til at hænge på nye og strammere låneregler, fastslår Finanstilsynet.
Bankerne skal mindst hvert andet år gennemgå økonomien hos boligejere med de populære 30-årige afdragsfri lån, uanset hvor i landet boligejeren bor. Det er konsekvensen af en ny vækstvejledning.
Den har nærmest skabt panik i den finansielle sektor, og det har nu fået Finanstilsynet til at præcisere formålet med stramningerne.
»Der er i offentligheden opstået en misforståelse om, at sigtet med vejledningen er, at oplysningerne om kreditrisikoen kan bruges til at opsige kundes realkreditlån. Det gælder naturligvis ikke. Kundens lånevilkår for realkreditlån muliggør ikke noget sådan,« skriver Finanstilsynet i et notat om den nye vejledning.
Vejledningen ændrer heller ikke på, hvilke kunder, der kan tilbydes lån, eller begrænser adgangen for enkelte kundegrupper til lån med 30 års afdragsfrihed.
Derimod kan udlånerne blive ramt af reglerne. De skal sikre at have helt styr på kundernes økonomiske situation. Dermed kan de nedskrive engagementet i god tid og sikre sig, at alle solvenskrav er overholdt, hvis det bliver nødvendigt.
Baggrunden for stramningen er de populære boliglån med afdragsfrihed i op til 30 år. De øger risikoen både for lånerne og udlånerene.
Den nuværende vejledning fra 2016 forholdt sig ikke til disse lån, som først blev introduceret i 2017, og siden har fået en overraskende stor succes.
»Oprindeligt var de tiltænkt som et nicheprodukt, men de udgør i dag en betydelig andel af den samlede långivning og har dermed fået reel betydning for institutternes risici og soliditet,« konstaterer Finanstilsynet.