Privatøkonomi

Ny udløbsdato på boligobligationer kan begrænse kurstabet

Alle kneb og metoder tages i brug i realkreditinstitutterne for at sikre optimale lån til boligejerne.

Artiklens øverste billede
Siden januar er der kommet så mange nye boliglån på markedet, at det giver realkreditinstitutterne store udfordringer. Arkivfoto: Jens Dresling

Boligejere- og købere er udfordret som aldrig før på grund af de renteudsving, der har nået historiske dimensioner.

En ny strategi fra Jyske Realkredit begynder at vise sig som et effektivt bolværk mod kurstab. I juni besluttede realkreditinstituttet at forlænge udløbsdatoen på nye boliglån.

Det betyder, at boligejerne kan få 30-årige 5 pct.-obligationer med udløb i 2056. Den serie, der bruges nu, har udløb i 2053.

Det er første gang i nyere tid, at det traditionelle serieskifte fremrykkes. Alle obligationsserier udskiftes rutinemæssigt hvert tredje år. Det gælder både 10-, 20- og 30-årige lån.

Strategien giver bonus nu. Jyske Realkredit kan i modsætning til konkurrenterne tilbyde et 6 pct.-lån med 10 års afdragsfrihed. Dette lån udløber i 2056.

Instituttet kan også yde et 20-årigt lån med en rente på 5 pct. Det har udløb i 2046. Begge lån har en attraktiv kurs tæt på 100.

I de øvrige institutter er det kun muligt at få lån i de gamle serier, og kurserne på 6 pct.-lånene med udløb i 2053 er godt nok meget tæt på at være under 100, men er det altså ikke endnu.

At der er forskel, skyldes udløbsåret. Jo længere tid en obligation løber, desto lavere kurs vil investorerne betale. Det er det, som kommer Jyske Realkredits kunder til gode nu.

Realkreditinstitutterne har efterhånden tømt værktøjskassen for at håndtere de vilde renteudsving og sikre, at kunderne kan få de optimale lån. Det er vigtigt at undgå små serier, da der så opstår en stor risiko for indlåsningseffekt.

Realkredit Danmark og Nordea Kredit tøver næsten altid med at udstede nye obligationer for at sikre, at de holder sig under kurs 100 gennem længere tid for at undgå de små obligationsserier.

Efter at den 30-årige rente rundede 3,5 pct., er det slut med at udstede obligationer med halve kuponrenter. Det betyder, at der eksempelvis hverken er 4,5 eller 5,5 pct.-lån.

Det bliver heller ikke muligt at få et 6 pct.-lån med 30 års afdragsfrihed, selv om kurserne falder. Efterspørgslen efter det tilsvarende lån med en rente på 5 pct. har været nærmest ikke eksisterende. Ingen har haft lyst til at binde sig til en så høj rente i op til 30 år.

Realkredit Danmark tilbyder ikke engang lånet, der kaldes FlexLife. Realkredit Danmark har en lav cirkulerende mængde i FlexLife ved kuponrenter på 2,5, 3 og 4 pct.

I den sidstnævnte har instituttet for i omegnen af 400 mio. kr. Normalt skal en obligationsserie være på mellem 2 og 5 mia kr. - afhængigt af realkreditinstitut, for at en serie vurderes at være likvid.

Der er aldrig blevet udstedt så mange nye boligobligationer som i år. Siden nytår har Danmarks største realkreditinstitut Totalkredit sendt 15 nye 30-årige boliglån på markedet. Dertil kommer to nye 6 pct.-obligationer, der er tæt på at komme i spil foruden et 7 pct.-lån med 10 års afdragsfrihed, der er klar til brug, hvis kurserne falder yderligere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.