Privatøkonomi

Ejendomsmægler midt i krisen: »Vi har aldrig solgt mere«

Der er stor forskel på, hvordan danskernes lyst til at købe bolig er påvirket rundt om i Danmark.

Artiklens øverste billede
Siden tredje kvartal 2021 er antallet af tyskere med adresse i Danmark vokset 7,5 pct. Det giver travlhed, fortæller ejendomsmægler Lena Schmüser, Nybolig. Foto: PR

Mens de københavnske mæglere har fået længere mellem salgene i 2022, ser tingene langt bedre ud i Sønderjylland. Nærmere betegnet i Padborg. Her er kommet en helt ny gruppe købere til.

»Vi har faktisk aldrig haft et bedre år. Det skyldes, at tyskerne i stigende grad er begyndt at bosætte sig i Danmark, fordi priserne er lavere end i Tyskland. Tyske købere står for over 50 pct. af vores salg i år, og andelen stiger,« fortæller ejendomsmægler Lena Schmüser, der er indehaver af Nybolig i Padborg og ind i mellem gætter priser i DR-programmet ”Hammerslag”.

Tyskernes aktivitet betyder, at markedet ikke er gået i stå som i andre dele af Danmark, og det betyder så igen, at danskerne i området stadig tør købe hus, fortæller Lena Schmüser.

Ifølge Nykredits opgørelse af boligbyrden – hvor stor en andel af den gennemsnitlige indkomst hos en lokal familie med to børn, der skal til for at eje og finansiere købet af en ejerbolig – er den i Sydjylland på 20,9 pct. Det er lavere end det historiske gennemsnit i landsdelen. 

Boligbyrden er også lav i Nordjylland, hvor Danbolig-mægler Simon Freund Jensen med fem mæglerbutikker fortæller, at der skal arbejdes lidt mere med at sælge end de seneste to år. 

»Vi kan ikke genkende københavnerhistorierne om en nedgang på 25-30 pct. i salget. Men vi kan godt mærke, at køberne er blevet meget usikre på fremtiden. Samtidig er der lidt efterveer efter det gode salg i 2020 og 2021. Vi har et lille fald i antal fremvisninger,« siger Simon Freund Jensen. 

Boligsiden.dk’s tal viser, at det ikke tager længere tid at sælge i Nordjylland endnu. Simon Freund Jensen vurderer dog, at liggetider og nedslag vil komme til at stige over de kommende måneder. 

I København by tager det ifølge Boligsiden.dk nu 75 dage at sælge et hus og 65 dage at sælge en lejlighed. Det er ca. 50 pct. mere end under finanskrisen. Samtidig vokser antallet af boliger til salg. 

»Usikkerheden får både købere og sælgere til at holde igen, skønt mange er interesserede. Der er desværre også købere, der finder en bolig, for så af banken at få beskåret det beløb de kan købe for med 25 pct., fordi renten er steget i mellemtiden,« fortæller ejendomsmægler Lone Bøegh Henriksen, der har 11 Home-butikker i og omkring København. 

Hun sælger og udlejer også projektboliger. Lige nu er salget af projektboliger gået helt i stå. I stedet vælger flere og flere bygherrer som under den forrige finanskrise at leje boligerne ud.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.