Privatøkonomi

Varmecheck-cirkus skyder særordning i gang – kun få ventes at bruge den

Op mod 10.700 danskere kan uberettiget have modtaget sidste års varmecheck på 6.000 kr. Nu åbner Energistyrelsen for en tilbagebetaling.

Artiklens øverste billede
Energikrisen fik sidste år den daværende S-regering til at give 411.206 varmechecks på hver 6.000 kr. til økonomisk trængte danskere. Foto: Jens Dresling

En ny betalingsløsning, som Energistyrelsen netop har søsat, skal løse et hidtil nærmest uløseligt problem: Enkelte modtagere af sidste års varmecheck vil gerne betale pengene tilbage.

»Enkelte borgere, der har modtaget varmechecken, har udtrykt ønske om mulighed for frivilligt at tilbagebetale det modtagne beløb. Det ønske imødekommes nu, hvor Energistyrelsen har fået hjemmel til at modtage indbetalingerne,« skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse om en historisk særordning.

Behovet for særordningen skyldes sidste års udbetaling af en varmecheck på 6.000 kr. til mere end 411.000 danskere. 

I alt blev der udbetalt godt 2,4 mia. kr. som en hjælp til økonomisk trængte varmekunder. Imidlertid kan op mod 10.700 danskere have modtaget varmechecken uden at være berettiget til den.

Energistyrelsen understreger, at ingen modtagere ifølge loven »er forpligtet til at betale tilbage«. Alligevel viser det sig nu, at der er enkelte danskere, der gerne vil betale de 6.000 kr. tilbage, som de har modtaget på et forkert grundlag.

Der er bare et problem: Varmecheck-loven siger intet om, hvordan man håndterer frivillige tilbagebetalinger.

Derfor har henvendelser om tilbagebetaling af varmechecken skabt ravage i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en grad, så Energistyrelsen har været tvunget til at tænke ud af boksen.

Resultatet blev, at klima- og energiminister Lars Aagaard (M) tidligere på måneden måtte anmode Folketingets finansudvalg om lov til at iværksætte en særordning strikket sammen omkring en fejlagtig udbetalt varmecheck, en mailadresse og en fiktiv faktura. 

Finansudvalget endte med at blåstemple særordningen, som nu er sat i værk. 

Derfor skal modtagere af en varmecheck, som ønsker at returnere pengene, sende en anmodning til en særlig mailadresse i Energistyrelsen.

»Herefter vil Energistyrelsen fremsende en faktura, som du kan vælge at betale. Der kan gå op til 20 dage, før du modtager fakturaen via e-mail,« skriver styrelsen.

Selv om der udstedes en faktura, er der dog ingen grund for modtagerne til at ligge søvnløs om natten, hvis regningen ikke bliver betalt. Energistyrelsen forsikrer nemlig om, at der ikke blive sendt rykkere.

»Hvis du vælger ikke at betale fakturaen, bliver den annulleret efter 30 dage, og du modtager ikke en rykker,« lyder det om særordningen.

Og pengene? Borgere som ender med at returnere 6.000 kr. fra varmechecken via den fremsendte regning skal ikke forvente, at pengene udligner netop deres varmecheck-regnskab.

Energistyrelsen forklarer, at særordningen ikke gør det muligt at knytte indbetalingen til en konkret varmecheck. I stedet lyder det, at de 6.000 kr. »vil tilfalde statskassen«.

Har 10.700 danskere uberettiget modtaget en varmecheck, svarer det til, at statskassen unødvendigt har udbetalt 64 mio. kr. 

I september blev Rigsrevisionen sat på opgaven med at granske hele forløbet. Det er uvist, hvornår undersøgelsen ventes færdig. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.