159 sider lang rapport: Styrelse giver dumpekarakter til markedet for opladning af elbiler
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gransket lademarkedet for eldrevne biler. I en ny rapport, som endnu ikke er offentliggjort, stemples markedet som dyrt, besværligt og uigennemskueligt.
Dyrt, besværligt og monopolagtigt. I en endnu ikke offentliggjort rapport giver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen dumpekarakter til markedet for opladning af eldrevne biler.
»Det er dyrt og besværligt for forbrugerne at vælge mellem forskellige udbydere. Markedet er desuden svært at gennemskue for forbrugerne, som i begrænset omfang afsøger markedet og sjældent skifter udbydere,« fremgår det af et udkast, som Finans ligger inde med.
I rapporten slår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bl.a. ned på dyrt betalte hjemmeladebokse, urimelige gebyrer, en uhensigtsmæssige sammenblanding af bilbranchen og ladeselskaber, geografiske monopoler og komplekse prisstrukturer, som gør, at halvdelen af elbilejere med hjemmeopladning betaler mere end nødvendigt for opladning.
»Den halvdel af forbrugere, der ikke har valgt den billigste løsning, kan i gennemsnit spare 320- 520 kr. hver måned, hvis de i stedet vælger den billigste løsning. De betaler dermed i gennemsnit over 70 pct. mere end nødvendigt for at få dækket deres opladningsbehov,« fremgår det af rapporten, som netop nu er i høring hos brancheaktører.
»Det er alarmerende, at rapporten viser, at der er elbilejere som i dag betaler overpris for at deltage i den grønne omstilling,« siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.
Ifølge konkurrencemyndighederne omsatte lademarkedet med operatører som Clever, E.ON, Spirii, Norlys og Tesla sidste år for 1,2 mia. kr. Den grønne omstilling af bilparken gør, at omsætningen ventes at runde 6,2 mia. kr. i 2030.
Som følge af konklusionerne i den 159 sider lange rapport oplistes ni anbefalinger til bl.a. SVM-regeringen i forsøget på at komme trængte bilejere til hjælp i ladejunglen.
Helt atypisk finder Konkurrencerådet i den forbindelse grund til at understrege, at anbefalingerne er seriøst ment, selv om de fremstår indgribende og uundgåeligt vil ændre på dagens lademarked.
»Nogle anbefalinger er forholdsvis markante og vil ved gennemførelse føre til en ændring af den praksis, der kendes flere steder på dagens marked. Konkurrencerådet mener, at disse anbefalinger er nødvendige for at sikre et sundt og velfungerende marked,« fremhæves det i den endnu ikke udsendte rapport.
Mads Rørvig er blandt de aktører, som har nærstuderet rapporten, og han er umiddelbart enig i, at der er tale om radikale anbefalinger. Omvendt slår han fast, at bilfabrikkerne er på forbrugernes side i den her sag.
»Rapporten viser klart, at der er behov for en regulering af lademarkedet. Vi siger ikke, at nogen gør noget ulovligt, men når forbrugere risikerer ekstreme udsving i ladeprisen for en kilowatt-time, er der et eller andet, som ikke fungerer,« siger Mads Rørvig.
Granskningen af lademarkedet blev bestilt af Konkurrencerådet i oktober 2021.
Det skete, efter at en ministeriel rapport afslørede et lademarked med så store prisudsving, at ejere af eldrevne biler risikerede at betale, hvad der dengang svarede til mellem 7,50 kr. og 27 kr. for en liter benzin, når de tankede el på farten.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyser til Finans, at man ingen kommentarer har i sagen, da rapporten endnu ikke er færdig og endelig godkendt af Konkurrencerådet.