Presset boligmarked skaber nye konflikter
Mangel på lejligheder og dyre huslejer i de store byer tvinger flere unge til at flytte sammen. Det er ikke problemfrit.
Det er ikke kun af lyst, at et stigende antal unge flytter sammen i bofællesskaber. Mange af dem gør det, fordi det er den eneste måde at få foden inden for i en lejlighed.
I de store studiebyer som København og Aarhus er priserne på ejerlejligheder steget gennem længere tid, og udbuddet af lejeboliger har svært ved at følge med efterspørgslen. Det er med til at drive huslejepriserne i vejret.
Konsekvensen er, at flere unge boligjægere vælger at dele huslejen med andre, lyder det fra adskillige af landets boligportaler.
På Lejebolig.dk er interessen for deleboliger steget med over 50 pct. fra 2013-2014, når man ser på antal visninger, og tendensen vil fortsætte, vurderer direktør i Lejebolig.dk Michael Eggert.
Boligsitet Findroommate.dk, der er specialiseret i at hjælpe boligsøgende, som gerne vil dele huslejen med andre, oplever en betydelig vækst i antallet af brugere.
Det stigende antal unge, som vælger at flytte sammen, betyder, at Lejernes Landsorganisation (LLO) oftere oplever en ny type lejekonflikt, der drejer sig om lejeres rettigheder i bofællesskaber.
Det fortæller Jesper Larsen, der er cheføkonom i LLO.
»Mange unge tror, at det er nok, at kun en af dem står på lejekontrakten. Men det er i praksis kun den, der står på lejekontrakten, som juridisk hæfter for eventuelle skader eller ved istandsættelse ved fraflytning,« siger Jesper Larsen.
Han anbefaler derfor, så vidt det er muligt, at alle bofæller står på lejekontrakten. På den måde har alle lige stor indflydelse, og det giver en bedre sikkerhed for alle lejere.
»I den forbindelse er det også vigtigt at få aftalt ved lejekontraktens indgåelse, at man kan blive frigjort fra kontrakten. Som udgangspunkt er det nemlig meget svært at blive frigjort fra en lejekontrakt, hvis ikke det er aftalt på forhånd,« siger Jesper Larsen.
Som tidligere beboer i en lejlighed kan man et år efter fraflytning stadig hæfte for blandt andet istandsættelse, hvis man ikke er blevet frigjort fra lejekontakten, nævner han som eksempel.
Hos Lejebolig.dk er man enig i LLO's anbefalinger, og Michael Eggert opfordrer lejerne til at mødes og få talt alt igennem, inden lejekontrakten skrives under.
»Det er vigtigt, at man sammen får gennemgået kontrakten grundigt, og at alle bliver enige om vilkårene på forhånd. På den måde sikrer man et sundt og stabilt udgangspunkt for et bofællesskab,« siger han.
Fire gode råd hvis du overvejer bofællesskab
- Vær ikke den eneste, der står på lejekontrakten. Sørg for at alle lejere i lejemålet skriver under. På den måde er alle forpligtiget over for hinanden.
- Husk at få lavet en aftale om frigørelse fra lejekontrakten inden der skrives under.
- Sæt jer sammen og læs lejekontrakten igennem, inden I skriver under.
- Diskuter på hvilke vilkår, I vil bo sammen. Det skaber et sundt og stabilt udgangspunkt for et bofællesskab.