Privatøkonomi

Nye studerende skal forberede sig på at leve som nomader

Det kræver tålmodighed at finde en permanent lejebolig i de største studiebyer.

Artiklens øverste billede
I juli var 8 ud af 10 lejeboliger i Danmarks største studieby, København, tidsbegrænsede, mens halvdelen af lejeboligerne i Aarhus også havde en tidsbegrænsning.

Når titusindvis af kommende studerende går på boligjagt i august, skal de være forberedt på at flytte flere gange i løbet af deres studietid.

Det viser tal, som BoligPortal.dk har trukket for Finans.

I juli var 8 ud af 10 lejeboliger i Danmarks største studieby, København, tidsbegrænsede, mens halvdelen af lejeboligerne i Aarhus også havde en tidsbegrænsning.

En tidsbegrænset lejeperiode kan være alt fra to måneder til over to år, og det er udlejer eller fremlejer, som på forhånd fastsætter perioden. De nye tal illustrerer en »bemærkelsesværdig tendens,« lyder det fra Henrik Løvig, adm. direktør i BoligPortal.dk.

»Det kan være et udtryk for, at når man har fået lejebolig i de store byer, så holder man godt fast i den,« siger han.

I Aalborg er det væsentligt lettere at sikre sig en permanent studiebolig, eftersom 81 pct. af lejeboligerne i byen har en ubegrænset lejeperiode. For Odense er tallet 79 pct.

Lejeboliger fordelt på lejeperiode i juli 2015.

I København og Aarhus er det hyppigst den kortest mulige lejeperiode på 2-12 måneder, som boligerne er annonceret til. Det skyldes, at en stor del af lejeboligerne er værelser, der udlejes af privatpersoner.

For mange af de boligsøgende og kommende studerende betyder det, at de skal forberede sig på en nomadetilværelse under deres studietid, understreger Henrik Løvig.

»Som boligsøgende er det mest eftertragtede selvfølgelig at finde en permanent bolig til studiestart, men som tilflytter bliver man nødt til at væbne sig med tålmodighed. Boligmarkedet i de store studiebyer er presset og omskifteligt, og derfor skal man som hovedregel indstille sig på at rykke rundt i løbet af studietiden,« siger han.

Over 65.000 er i år optaget på en videregående uddannelse, og det lægger pres på et i forvejen presset boligmarked i de store byer.

Lejeboliger og kollegieværelser er svære at opdrive, og selv hvis ens forældre står klar med en pose penge til en ejerlejlighed - et såkaldt forældrekøb - er der ikke garanti for tag over hovedet.

Udbuddet af især de små lejligheder er nemlig faldet markant, og det har presset priserne op. Lige nu er der ca. 800 ejerlejligheder på under 75 kvm til salg i København og Frederiksberg. Det er 26 pct. færre end for et år siden, viser tal fra Realkreditrådet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.