Stram tid truer: Huslejen skrues op
Stigende huslejepriser i de store byer. Om kort tid starter vild boligjagt.
Prisen for at bo til leje i de store studiebyer fortsætter opad og gør det dyrt for kommende studerende at få foden inden for i en lejebolig.
En et-værelses lejlighed i København koster nu i gennemsnit over 5.000 kr. i månedlig husleje. Det viser tal, som Boligportal.dk, landets største portal for lejeboliger, har trukket for Finans.
I Aarhus er huslejen for en et-værelses lejlighed cirka 4.000 kr., mens den i Aalborg og Odense er cirka 3.000 kr.
»Generelt er huslejeniveauerne steget det seneste år. Der er ikke mange penge tilbage, når SU'en har betalt huslejen,« siger Henrik Løvig, adm. direktør i Boligportal.dk.
Om kort tid går den vilde boligjagt i landets største byer, når titusindvis af kommende studerende skal finde tag over hovedet. Men selv hvis de studerende kan nøjes med et værelse, skal de forberede sig på, at huslejen æder en stor del af SU'en.
Dyrest er værelserne i København med en gennemsnitlig husleje på 3.715 kr. Vil man have en to-værelses lejlighed, rækker SU'en ikke. Her er huslejen næsten 8.000 kr. i København, 6.200 kr. i Aarhus og cirka 4.500 kr. i Aalborg og Odense.
»De høje priser gør, at flere studerende søger sammen i store boliger, f.eks. tre- og fireværelses lejligheder. Dermed bliver de flere om at dele de faste udgifter,« siger Henrik Løvig, der også oplever en stigende interesse for bofællesskaber og kollektiver blandt de studerende.
Ifølge en cheføkonom er huslejerne i de store studiebyer »høje« og sætter de unge studerende under pres. Selv med en beskeden lejlighed kan det være svært at få økonomien til at køre rundt, hvis man bor alene og kun har sin SU.
»Vi ser lejeniveauer, som tvinger studerende til at have et job ved siden af, eller til at finde nogen at dele huslejen med. For de studerende handler det om at prioritere. De kan ikke få det hele,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.
SU-satsen for ubeboende på videgående uddannelser er 5.941 kr. om måneden før skat. Derudover kan de studerende søge om boligsikring.
Hele 94.061 har i år søgt ind på en videregående uddannelse - det højeste antal nogensinde. Alle ansøgere får svar på deres ansøgning den 30. juli.