Hvor langt er tilbudsavisen fra sit dødsleje?
Halvdelen af danskerne siger nu nej tak til reklamer, mens 670.000 husstande modtager et skræddersyet udvalg.
Eksperterne har i årevis spået reklameavisernes snarlige død - men hos halvdelen af os er de glitrede tilbudsaviser stadig velkomne.
Ifølge Post Nord har 49,4 pct. af danskerne nu sagt nej til reklamer. Nordhavn og Hasle hører til de postdistrikter, der er gladest for fyldte postkasser.
Her har kun ca. 24 pct. af husstandene tilmeldt sig ordningen. Anderledes ser det ud på Frederiksberg, i Risskov og i Holte, hvor over 65 pct. af husstandene med et lille klistermærke på postkassen har frabedt sig reklamer.
Til gengæld har 670.000 husstande på landsplan nu tilvalgt ordningen NejTak+, hvor man selv kan skræddersy udvalget af reklamer, der kommer ind ad brevsprækken.
Heraf er ca. 230.000 kommet til inden for det seneste år. Direktøren for FK Distribution, som står for ordningen, Mads Dahl Andersen, tror, at NejTak+ når et naturligt loft, når den har fat i mellem 700.000 og 1 mio. husstande.
Mens kunderne tilsyneladende er strømmet til NejTak+, er det ikke alle butikskæder, der er lige begejstrede for ordningen. Coop trak sig fra den i 2015, og tidligere i august tog Lidl samme beslutning.
Vil man kun have reklamer fra kæder som Fakta, Kvickly, Dagli' Brugsen og Lidl, skal man derfor i stedet tilmelde sig på kædernes egne hjemmesider.
»Coop og Lidl har valgt at trække ud for at gøre det selv, og det er vi selvfølgelig kede af, men det er udtryk for, at der er benhård konkurrence på dette marked,« siger Mads Dahl Andersen.
Beslutningen skyldes da heller ikke umiddelbart, at der ikke var afsætning nok på reklamerne. For Lidl handler det bl.a. om, at man ønsker et bedre overblik over, hos hvem og hvor i landet aviserne ender, end FK Distribution kan give, fortæller Lidls kommunikationschef Rikke Brandes. Coop giver samme begrundelse.
»Det var også et problem, at NejTak+ kun udkommer fredag og lørdag, og en stor kæde som Fakta kan jo ikke leve med, at avisen kommer tre dage for sent,« siger Morten Hovmand Buch, som er udviklings- og kanalansvarlig på tilbudsaviser hos Coop.
For Coop gik det over al forventning med at få kunderne til at tilmelde sig tilbudsavisen igen, da man måtte starte forfra i fjor.
»Tilbudsavisen er ved at vende, så forbrugeren styrer, hvad de gerne vil have. Det er jo en lidt gammeldags ordning at få hele bunken. Det er ikke sådan, at folk ikke læser tilbudsaviser længere. De vil bare gerne have både trykte tilbudsaviser, apps og webaviser,« siger han.
FK Distribution undersøgte i 2013 danskernes bevæggrunde for at fravælge reklamer. Hovedårsagerne var miljøhensyn og mængden af reklamer, der havner i postkassen. I gennemsnit får reklamemodtagerne 25 tilbudsaviser om ugen.