Boligejere må sælge med tab i stor stil
Smæk til boligejere, der købte på toppen. Nogle områder i landet er særligt hårdt ramt.
Selvom huspriserne de senere år er steget i det meste af landet, må rigtig mange boligejere indkassere en økonomisk lussing, når de sælger deres hus.
Det gælder de mange boligejere, der købte hus, da priserne toppede før finanskrisen. Knap 10 år efter krisen, der fik boligmarkedet herhjemme til at briste, er efterveerne stadig enorme.
Det viser en analyse, som Boligsiden.dk har lavet for Finans.
6 ud af 10 af dem, der købte hus på pristoppen i perioden 2006-2007, og som solgte huset igen i 2015 eller 2016, har måttet sælge med et tab – altså til en lavere pris end det, de købte huset for.
»Det er et højt tal, som viser, at finanskrisen ramte boligmarkedet som en hammer,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.
Ifølge Nykredit understreger tallene, at et boligkøb ikke bør ses som en investering.
»Langt de fleste har en forventning om, at en bolig er en god investering – det er bare ikke altid tilfældet. Derfor er det også vigtigt, at man sørger for at afdrage på sin gæld. Det er med til at beskytte mod udsving,« siger chefanalytiker og boligøkonom Mira Lie Nielsen.
Andelen af boligejere, der har måttet sælge med tab, er størst på Syd- og Vestsjælland. Det skyldes, at priserne her faldt mest efter finanskrisen. Eksempelvis har 92 pct. af de boligejere, der købte hus på Lolland på toppen, solgt til en lavere pris efterfølgende.
I København by er tallet kun 15 pct.
»Når man sælger med tab, rammer det ens muligheder på boligmarkedet fremadrettet. Sælger man med et tab på en halv mio. kr., og man ikke kan stille nogen sikkerhed, skal gælden typisk finansieres som et forbrugslån med en rente på 10 pct. eller mere. Det er en enorm gældspukkel - og så bliver markedet for ejerboliger pludselig lukket land,« siger Lise Nytoft Bergmann.
Også hun understreger vigtigheden af, at man sætter fut på afdragene, og at man har en lang tidshorisont, når man køber bolig.
Begge boligøkonomer forudser, at andelen af tabsramte boligsælgere vil falde i de kommende år. Årsagen er, at boligpriserne stiger i det meste af landet, ligesom antallet af handler gør. Desuden bliver der givet mindre afslag, og færre boliger begæres på tvangsauktion.
»Vi ser flere tegn på bedring, men det varierer meget fra region til region. I og omkring de største byer er der fart på, mens mange yderområder fortsat kæmper med svag efterspørgsel og faldende befolkningstal. Og intet ser ud til, at det vender foreløbigt,« siger Mira Lie Nielsen.