Brandvarmt boligmarked: Nordjyllands hovedstad har overhalet København
Køberne skal være varsomme, siger boligøkonom. Ejerlejligheder i Aalborg er mere eftertragtede end nogensinde.
Markedet for ejerlejligheder i Aalborg har nu så meget fart på, at det i de seneste måneder har overhalet København.
Salgstiderne i Aalborg er lavere end i hovedstaden, og priserne stiger mere. Det viser en analyse, som boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, står bag.
Faktisk ser man nu enkelte eksempler på kvadratmeterpriser på 45.000 kr. i Nordjyllands største by.
»Det var komplet usandsynligt for få år siden,« siger Mira Lie Nielsen.
Hun kalder udviklingen i Aalborg for opsigtsvækkende og advarer mod, at købere lader sig forblænde af prisfesten.
»Ligesom københavnerne skal aalborgensiske ejerlejlighedskøbere være opmærksomme på, at priserne ikke vil stige for evigt. De skal købe bolig efter behov og ikke tro, at det altid giver en økonomisk gevinst,« siger Mira Lie Nielsen.
Siden 2012 har markedet for ejerlejligheder generelt oplevet prisfremgang. Det førte bl.a. til, at Finanstilsynet i fjor indførte særlige og skrappere krav til boligkøb i København og Aarhus.
De skærpede krav skal dæmpe prisudviklingen og gøre boligkøberne mere robuste over for højere renter og fald i boligpriserne.
I Aalborg er prisniveauet fortsat et godt stykke under niveauet i både København og Aarhus. Således koster en lejlighed på 80 kvm i Aalborg cirka 1,4 mio. kr., mens den koster 2,7 mio. kr. i København.
Til gengæld er salgstiden i Aalborg den laveste blandt de største byer herhjemme og markant under niveauet i 2006, der ofte bruges som målestok for, hvor varmt boligmarkedet er.
»Og de seneste måneders data for Aalborg peger yderligere nedad - modsat København og Aarhus, hvor salgstiderne nu ligger stille,« siger Mira Lie Nielsen.
Den væsentligste forklaring på, hvorfor boligmarkedet i Aalborg er så brandvarmt, er det voksende indbyggertal - særligt blandt unge. Antallet af studerende i Aalborg stiger med godt 1.000 hvert år.
Det skaber en massivt øget efterspørgsel, der kombineret med et relativt begrænset udbud af ejerlejligheder og historisk lave renter får priserne til at løbe stærkt og salgstiderne til at rasle ned.