Privatøkonomi

Vinterrabat på boliglån: 1,5 pct. lån tæt på drømmekurs

Politisk uro verden rundt presser de danske renter i bund igen.

De lange boligrenter er faldet markant den seneste måned. Foto: Jens Dresling

Boligejere, der har tøvet med at optage et lån, har fået en mærkbar renterabat på blot to måneder.

Det koster nemlig 310 kr. mindre før skat hver måned at låne 1 mio. kr. nu i forhold til december. Det skyldes, at 2,5 pct. lånet er over kurs 100 og dermed ude af spil. Til gengæld er 2 pct. lånet for alvor på banen med en kurs tæt på 98.

For de risikovillige boligejere er der oven i købet grund til at se på 1,5 pct. lånet igen. Det nærmer sig kurs 94.

Det er det højeste niveau, siden valget af Donald Trump til USA's præsident sendte renterne i vejret for tre måneder siden. Nu er renterne altså faldet igen.

»Hvis man har optaget et fast forrentet lån i december, må man dog ikke ærgre sig alt for meget – man har stadig fået et yderst fornuftigt lån med en meget lav rente. Det er svært at ramme det helt rigtige tidspunkt, hvor kursen rammer sit højeste niveau,« konstaterer seniorøkonom i Nykredit, Jeppe Borre.

Så meget koster det at låne 1 mio. kr. i forhold til december:

  2 pct. 2,50 pct. Forskel
Ydelse før skat pr. måned 4.530  4.840  -310 
Ydelse efter skat 3.880  4.070  -190 
Afdrag pr. måned 2.160  2.010  150 
Hovedstol 1.052.000  1.061.000  -9.000 

Kilde: Nykredit/Totalkredit

Den primære forklaring på de faldende renter er den politiske uro, som begynder at ulme, desto tættere vi kommer på de europæiske valg, mener Jeppe Borre.

»Særligt det franske præsidentvalg, hvor euroskeptiske Marine Le Pen kommer til at spille en hovedrolle, trækker overskrifter og påvirker markederne. Det ser vi blandt andet ved et større rentespænd mellem Frankrig og Tyskland, og rentefaldet i Tyskland smitter af på de danske renter,« mener Jeppe Borre.

Det franske præsidentvalg er dog ikke eneste risiko i Europa. Den økonomiske uro i Grækenland spøger igen, og samtidig er der valg i Holland i marts og senere i Tyskland og Italien.

Endelig tegnes der en relativt hård linje fra flere EU-lande over for Storbritannien, inden Brexit-forhandlingerne for alvor går i gang. I USA er der også politisk uro efter valget af Donald Trump.

»Tingene tager tid, og markederne har overvurderet effekterne af Trumps politik på kort sigt. Rentefaldene i USA har dog ikke været lige så store, som vi har oplevet i Europa. Herudover ser vi i valutamarkederne et lettere styrkelsespres på den danske krone, og det presser renterne nedad,« mener Jeppe Borre.

Læs også