Privatøkonomi

Løftet pegefinger fra realkreditkæmpe: Tid til at beskytte friværdien

En rentestigning vil påvirke parcelhuspriserne, ved man fra tidligere. Jokeren er erhvervsejendomme.

Priser på parcelhuse, ejerlejligheder og investeringsejendomme er steget voldsomt. Risikoen for prisfald er til stede ikke mindst, hvis renten stiger. Foto: Colourbox

Pas på: Renten stiger. Sådan har prognoserne lydt i flere år nu, uden at det er sket. Derfor er der en stigende risiko for, at både ejendomsinvestorer og boligejere ikke længere kan forestille sig, at renten stiger. Men nu løfter Danmarks næststørste realkreditinstitut, Realkredit Danmark, pegefingeren. Det er måske ved at være på tide at beskytte friværdien for både private og folk med investeringsejendomme.

Alt tyder på, at renten stiger i USA, og den stigende inflation i Europa kan presse renten i vejret her også.

»En rentestigning på 1 pct-point kan skære 8-10 pct. af huspriserne, ved vi fra flere modeller. Disse modeller findes ikke for erhvervsejendomsmarkedet. Men det er god latin ikke kun at se på sin aktiv-side i form af ejendomme men også sin passiv-side. Det gælder både ejendomsinvestorerne og boligejerne,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

I Realkredit Danmark tror man på stigende rente i år. Den amerikanske centralbank forhøjede i december renten for anden gang, siden den finansielle krise for alvor ramte den globale økonomi tilbage i 2008. En forventning om et fortsat moderat økonomisk opsving og et stramt arbejdsmarked vil efter alt at dømme betyde, at den amerikanske centralbank vil forhøje renten yderligere – formentlig allerede her på rentemødet i marts.

»Vi venter at se den 30-årige realkreditrente kravle lidt i vejret det næste års tid. Uden man skal tage vores renteprognose bogstaveligt, så indikerer den, at den 30-årige realkreditrente vil stige med i omegnen af 0,3-0,5 pct-point over de kommende 12 måneder,« lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

Hvis en rentestigning betyder faldende boligpriser, vil man være bedre beskyttet med et fast forrentet lån. Det skyldes, at værdien af gælden også falder. Med et lån på 1 mio. kr. vil restgælden falde næsten 120.000 kr., hvis man har et 2,5 pct. lån uden afdrag. På et F1-lån vil restgælden være stort set den samme, på et F5-lån falder gælden godt 40.000 kr.

»Vi siger ikke, at alle nu skal gå i fast rente, fordi renten snart stiger, og man dermed kan sikre sig en vis sikring af sin friværdi i sin ejendomsportefølje. Vi forholder os i stedet ydmygt til den fremtidige renteudvikling, og vores budskab er, at det er en overvejelse, man bør gøre sig med de aktuelt lave renter,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han mener, tidspunktet er ideelt til at tage stilling til, hvor meget risiko man vil løbe.

For der er flere usikkerhedsmomenter, som kan trække renten opad. Hvad sker der med renterne herhjemme, når og hvis Den Europæiske Centralbank for alvor begynder at neddrosle deres obligationsopkøbsprogram og tiden for første renteforhøjelse nærmer sig?

Endvidere har det amerikanske præsidentvalg og valget af Donald Trump øget usikkerheden om den fremtidige renteudvikling.

»Ejendomsinvestorerne bør overveje om de har sikret deres friværdi tilstrækkeligt. Som investor er det altid god latin at sikre sig, at man har spredt sin risiko. Sidder man kun med variabelt forrentede lån i sine ejendomme, kan man blive ramt dobbelt af stigende renter i form af både dyrere lån og et potentielt formuesmæk, hvis rentestigningerne ender med at trykke ejendomspriserne ned,« påpeger Christian Hilligsøe Heinig.

Ejendomspriserne ikke mindst for erhvervsejendomme har kun kendt en vej de senere år, og det er opad. Erhvervsmæglerne Sadolin og Albæk har udviklet et prisindeks, og ifølge det har priserne på erhvervsejendomme i København nu rundet den hidtidige top, der var i 2007 - altså før finanskrisen. Samme tendens ses på privatboligmarkedet.

Læs også