Privatøkonomi
0

Flekslån sætter renterekord: Boligejere får penge tilbage

Realkreditinstitutterne har siden marts måttet tilbageføre penge til boligejere med bestemte lån.

Det er historisk billigt at låne for boligejerne, og i visse tilfælde får de penge tilbage. Arkivfoto

Vi har efterhånden vænnet os til, at renten på de helt korte flekslån kan være negativ. Måske skal vi vænne os til, at andre boliglån også har en negativ rente.

For siden den 29. marts har renten på det populære F3-lån været negativ, og det er den længste periode med negativ rente for dette lån. Det vil altså sige, at hvis man vælger et sådant lån, er man sikker på at få penge tilbage fra realkreditinstituttet, når man låner penge.

Hvis man skal have et F3-lån i dag, er renten mellem minus 0,04 og minus 0,16 pct.

F3-renten har - omregnet til en helårsrente - været negativ siden den 29. marts. Det er den længste periode, der har været en negativ F3-rente, bekræfter boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

»Jeg mener, at negative F3-renter stadig er et ualmindeligt fænomen. Vi har kun set negative F3-renter i starten af 2015, i februar 2017 og igen i april 2017 samt enkeltstående andre dage, hvor renten har vippet lige omkring 0, men er havnet til den lave side,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Der er ikke tale om, at boligejerne får penge tilbage. Det skyldes, at bidragssatserne er langt højere end den negative rente. Men renten modregnes altså i den samlede betaling, så institutterne betaler reelt boligejerne for at låne. Dette håndteres forskelligt af institutterne.

I Realkredit Danmark modregner man renten direkte, mens man i BRFkredit har valgt at tilbageføre den negative rente som et ekstraordinært afdrag. Det betyder faktisk, at der også afdrages på lån med afdragsfrihed i BRF.

Situationen med de negative renter har vakt opsigt i udlandet, for i andre lande langes der ganske enkelt ikke så store boliglån over disken med negativ rente.

Renten har været lavere end nu, men de seneste dage er både de korte og lange renter steget.

»Der er ikke tale om nogen stor rentestigning, og eftersom renten stadig befinder sig på et historisk lavt niveau, bør boligejerne ikke bekymre sig af den grund,« mener Lise Nytoft Bergmann.

Forklaringen skal primært findes i det franske præsidentvalg. Det foreløbige resultat har givet investorerne en større tro på fremtiden og dermed en større lyst til risiko. Det har mindsket efterspørgslen på de sikre danske realkreditobligationer, og derfor er renten steget.

Også F1-renten er negativ. Et F1-lån kan fås til en rente mellem minus 0,24 og minus 0,52 pct.

BRANCHENYT
Læs også