Privatøkonomi

Stædige boligejere holder fast i de dyre lån

En historisk chance for at lægge lån om blev kun udnyttet af få.

Der er stadig mange boligejere, der ikke lader sig lokke af at omlægge deres lån. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Der findes stadig en stædig kerne af boligejere, der ikke vil omlægge deres lån, selv om de kan spare penge. Kun 9.000 valgte at lægge lån om i forbindelse med den seneste opsigelsesfrist ved udgangen af april. Det vurderes, at 35.000 med fordel ville kunne spare penge ved en låneomlægning, men det vil de altså ikke.

»Det er et forholdsvist lille beløb, boligejerne har omlagt lån for, når man tager den lave rente og den stadig store mængden af højt forrentede obligationer i betragtning. Det betyder med andre ord, at der stadig er en del boligejere, der betaler en unødig høj rente på deres boliglån,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Opsigelsesfristen denne gang var speciel på grund af et helt ideelt scenarie. Kurserne var rekordhøje på 2 pct. lånet, og ved næste opsigelsesfrist til august vil der være helt nye obligationsserier i markedet, og det betyder i sig selv, at kurserne vil være lavere. Så der var tale om en historisk god chance, vurderer man i realkreditsektoren.

Der er flere forklaringer på, at boligejerne er så stædige.

»I nogle tilfælde kender boligejere ikke renten på deres lån, i andre tilfælde er lånet for lille til, at det kan omlægges, og i yderligere nogle tilfælde går boligejerne i flyttetanker, og så kan en konvertering ikke nå at tjene sig selv hjem. Samtidig kan der være nogle boligejere, der ikke gider beskæftige sig med deres realkreditlån,« mener Lise Nytoft Bergmann.

Sådan ser det ud for dem, der har omlagt et 3,5 pct. lån med afdrag til et 2 pct. lån (restløbetid 27 år):

  Ydelse Afdrag Restgæld
3,5 % 4.180 1.870 1.000.000
2 % 3.980 2.440 1.044.000
Forskel 200 570 44.000

Sådan ser det ud for dem, der har omlagt et 3,5 pct. lån uden afdrag til et 2 pct. lån (restløbetid 27 år):

  Ydelse Restgæld
3,5 % 2.490 1.000.000
2 % 1.760 1.059.000
Forskel 200 59.000

Kilde: Nordea Kredit

Det største bidrag til opsigelserne kommer blandt låntagere med fast forrentede 3 pct.-lån. De står alene for 11,4 mia. kr. og dermed næsten halvdelen af den samlede konverteringsaktivitet, konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

»Det er ikke så overraskende, at 3 pct.-lånene trækker det største læs. Det er er den absolut største pulje af udestående lån er set i forhold til andre fast forrentede lån med højere kuponrente, og 3 pct.-låntagerne har ligeledes haft færre åbne konverteringsvinduer gennem de senere år,« mener han.

Samlet er der omlagt lån for 25 mia. kr. denne gang, og seniorøkonom i Nykredit, Jeppe Borre, tror, det er et udtryk for, at mange allerede har lagt lån om.

»Dagens tal er et udtryk for, at langt de fleste danskere med en konverteringsmodent lån allerede har benyttet sig af muligheden for at konvertere ned i rente. De fleste af dem, som endnu ikke har gjort det, kan have gode argumenter for ikke at gøre det,« siger Jeppe Borre.

BRANCHENYT
Læs også