Privatøkonomi

Iværksætter vil gøre op med den klassiske børneopsparing

Begrænsninger og lave renter gør det til en dårlig forretning at lave en klassisk børneopsparing i banken.

Det var da Jacob Munk-Stander ville starte en opsparing til sine to døtre, at han fik idéen til at starte Tobi. Her er han sammen med sin yngste datter Ida. Foto: Privatfoto

I Danmark har vi i mange år været flittige brugere af børneopsparinger til at give børnene en hjælpende hånd på vej ud i voksenlivet. Men gevinsten ved en børneopsparing er faldet betragteligt. Det vil iværksætteren Jacob Munk-Stander lave om på.

En nylig undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viste, at renterne på børneopsparinger i dag spænder mellem 0,15 pct. og 2 pct. I 1990'erne og 00'erne kunne man ifølge Forbrugerrådet Tænk få helt op til 10 pct. i renter hos bankerne.

Den lave rente fik testøkonom hos Forbrugerrådet Tænk Lars Baadsgaard til at anbefale de danske forældre at undersøge alternative muligheder for at spare op til børnene.

Regler for børneopsparing
  • Der må maksimalt indsættes 3.000 kr. på børneopsparingen om året.
  • Der må maksimalt indsættes 36.000 kr. i alt på børneopsparingen.
  • Bindingsperioden er mindst syv år.
  • Penge kan tidligst udbetales når barnet fylder 14, og senest når det fylder 21.

Den løsning var Jacob Munk-Stander også nået frem til, da han skulle oprette en børneopsparing til sine to døtre.

Det var ikke til at skaffe en tilfredsstillende rente, og da der samtidig er en begrænsning på, hvor meget der må sættes ind på en børneopsparing, tænkte Jacob Munk-Stander, at det kan gøres smartere. Derfor gik han i gang med at udarbejde Tobi - et nyt digitalt koncept, der gentænker den traditionelle børneopsparing.

»Det kan være meget svært for forældre at overskue mulighederne for at spare op på anden vis end den klassiske børneopsparing. Med de lave renter og begrænsningen på indskud er det sjældent en god forretning at gøre det på den måde. Vi skaber en let og overskuelig løsning, hvor både forældre og bedsteforældre via vores app let kan overføre penge og løbende følge med i udviklingen,« siger Jacob Munk-Stander.

Med et lille team arbejder han nu på at lancere Tobi, som også skal hjælpe forældre med at skabe et bedre afkast på opsparingen til børnene. Det skal ske gennem investeringer i aktier og obligationer.

»Konceptet ligner det, mange kender fra pensionsopsparinger. Vi vil fjerne begrænsningen for, hvor meget man kan sætte ind på kontoen, og forældrene kan selv vælge deres risikoprofil,« siger Jacob Munk-Stander.

Datoen for lanceringen er endnu ikke på plads, da der forhandles med finansieringspartnere.

Reglerne for børneopsparing siger, at der maksimalt må indbetales 3.000 kr. om året, indtil man når det maksimale beløb på 36.000 kr. De begrænsninger vil Jacob Munk-Stander gøre op med.

»Vi laver et produkt, hvor man stadig får skattefordelen i børneopsparing op til grænserne, men man får også mulighed for at overføre flere penge. De ekstra penge har ikke samme skattefordele, men til gengæld kan forældre og bedsteforældre give pengegaver skattefrit op til 62.900 kr. om året per barn eller barnebarn, som vi også investerer,« siger han.

Det er bl.a. tal fra Sverige, hvor flere end 50 pct. af børneopsparinger involverer investeringer, der har inspireret Jacob Munk-Stander. I Danmark er det samme tal kun lidt over 10 pct.

Men det er ikke uden faldgruber at forsøge at skabe et større afkast til afkommet. Det mener Brian Stjernholm, direktør hos Uvildige.dk, som leverer uvildig rådgivning om bl.a. privatøkonomi.

»Man skal tage meget store risici, hvis man vil opnå gevinsten på 10 pct., som man kunne få før finanskrisen. Bare det at komme over 2 pct. i afkast kræver, at man er villig til at løbe nogle risici. Derfor er det vigtigt, at forældrene gør op med sig selv, om de vil satse for at få et større afkast, eller om de hellere vil være sikre på at få pengene,« siger han.

Brian Stjernholm påpeger, at selv om en aktie historisk har givet et fint afkast, er det bestemt ikke en garanti for det fremtidige afkast.

BRANCHENYT
Læs også